Signaleringen
Witteveen, Karel (2006). Creatief schrijven. Amsterdam: Boom onderwijs. ISBN: 908506306. Prijs € 22,50. (149 pp.)
Creatief schrijven nodigt de lezer uit ‘op zoek te gaan naar je eigen schrijfstijl’. Witteveen legt uit waar het bij creatief schrijven om gaat, en illustreert dat met gedichten, citaten of opvattingen van allerlei schrijvers. Het boek bestaat uit drie delen, die volgens de schrijver onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd even goed te werken, omdat zowel in de tekst als in de oefeningen vaak wordt gerefereerd aan begrippen die eerder zijn uitgelegd. Overigens is het geen bezwaar om het boek gewoon van begin tot eind te lezen, het is in een prettig leesbare stijl geschreven. De drie delen zijn getiteld ‘schrijfinzicht’, ‘schrijflab’ en ‘schrijfgereedschap’.
In het eerste deel maakt Witteveen de lezer bewust van schrijfopvattingen, strategieën en methoden die het schrijfproces kunnen beïnvloeden, vertragen of zelfs blokkeren. Ook legt hij uit wat creatief schrijven inhoudt. Daarnaast besteedt hij aandacht aan het schrijfproces aan de hand van een schrijfmodel dat is gebaseerd op Flower en Hayes.
In ‘schrijflab’ wordt gekeken naar verschillende methoden om een onderwerp te verkennen. Witteveen legt elke methode duidelijk en concreet uit. Verder komen aan bod het doel van de tekst en het publiek waarvoor je schrijft. Ook neemt de schrijver een aantal verhaaltechnieken door. Overigens past de paragraaf over stijlfiguren eigenlijk beter in het volgende deel, ‘schrijfgereedschap’. Hierin worden onderwerpen als abstract en concreet taalgebruik, registers, ritme en stijl behandeld, en daarnaast wordt aandacht besteed aan het reviseren van teksten.
Hoewel het boek duidelijk een praktische inslag heeft, geeft Witteveen hier en daar ook wat theoretische informatie. Helaas komt die niet steeds goed uit de verf. De niet-ingevoerde lezer zal zich waarschijnlijk niet veel kunnen voorstellen bij De Bono's sprongsgewijs denken of het knutselend denken van Levi-Strauss. Ook het praktisch nut van het communicatiemodel van Jacobson wordt niet echt duidelijk.
Creatief schrijven leest als een snelle cursus. Witteveen toont de creatieve mogelijkheden die een schrijver tot zijn of haar beschikking staan. Het is een praktisch boek, met tips en met vragen die de lezer zich vóór of tijdens het schrijven kan of moet stellen. Af en toe is de tekst onduidelijk (mogen lange zinnen nu wel of niet?), en soms gaat het echt fout: een voorval dat al heeft plaatsgevonden staat niet in de onvoltooid tegenwoordige tijd!
Er staan veel oefeningen in het boek, die over het algemeen duidelijk en bovendien zeer gevarieerd zijn. Voor sommige oefeningen is er een uitwerking te vinden op de website van de uitgever. Andere lenen zich