Onze Taal, jrg. 69 (2000), nrs. 4, 5 en 6.
In nummer 4 doen Bert Weltens en Peter-Arno Coppen een poging de mythe te ontkrachten dat de Nederlander zijn eigen taal minacht. Jan Erik Grezel staat stil bij de officiële afschaffing van het morse. Rob Neutelings en Daniël Janssen beoordelen de inzendingen voor de beleidsnotawedstrijd. Corriejanne Timmers en Toon Vandenheede leggen uit waarom er bepaalde verschillen zijn tussen de mede onder hun redactie samengestelde Spellingwijzer Onze Taal en het Groene Boekje. Gaston Dorren interviewt in het kader van onze nieuwe talen de Tilburgse taalwetenschapper Abderrahman El Aissati over het Berbers. Marc van Oostendorp gaat in op de interne standaardisering van streektalen, die verplicht is als officiële erkenning van de taal is verkregen. Ook bespreekt hij het proefschrift Temporal marking of accents and boundaries van Tina Cambier-Langeveld. Ton den Boon licht de criteria toe voor het opnemen van nieuwe woorden in Van Dale en Guus Middag wijdt uit over het dichterlijke van cimbel.
In nummer 5 gaat Piet Westendorp na of klachten over gebruiksaanwijzingen wel allemaal even gerechtvaardigd zijn, geven Ingmar Heytze en Vrouwkje Tuinman een voorproefje van hun te verschijnen boek over het taalgebruik van Wim T. Schippers, belicht Harrie Scholtmeijer de nieuwe rol van het dialect (als studieobject en medium voor creatieve geschreven taal) en legt Geert Booij het verschil uit tussen de verbanden tussen woorden in het gewone lexicon en in het ‘mentale lexicon’. Marlies Philippa komt terug op de etymologie van commode, Hans Heestermans zorgt ervoor dat het woord tuit niet vergeten raakt en Riemer Reinsma contrasteert de straataanduidingen meent en mient. Marc van Oostendorp interviewt de klankdichter en stemkunstenaar Jaap Blonk en bespreekt het proefschrift Cryptology and statecraft in the Dutch Republic van Karl de Leeuw
In nummer 6 bespreekt Jan Erik Grezel het standpunt van enkele vooraanstaande taalkundigen dat in de multiculturele samenleving niet naar meer Nederlands moet worden gestreefd maar naar meertaligheid. Ook interviewt hij Jan Renkema naar aanleiding van diens benoeming als bijzonder hoogleraar Taalverzorging vanwege het Genootschap Onze Taal. Ton den Boon inventariseert de voetbalwoorden in het alledaagse taalgebruik. Gaston Dorren interviewt in het kader van onze nieuwe talen de politicus, televisiemaker en lexicograaf Rabin Baldewsingh over het Sarnami. Frank Jansen geeft voorproefjes van het Engels-Nederlands van de 22ste eeuw uit het tijdschrift Funbox. Guus Middag buigt zich over de poëzie van wolkschap en Riemer Reinsma over de geschiedenis van de lombardstraat. Marc van Oostendorp bespreekt de dissertatie Analyse, norm en gebruik als factoren van taalverandering. Een studie naar veranderingen in het Nederlands onzijdig reflexivum van Judith Schoonenboom.