Nieuws uit het vakgebied
In eigen beheer verschenen
Veel vakgroepen, faculteiten en onderzoeksinstellingen brengen publikaties in omloop die niet of moeilijk via de boekhandel zijn te verkrijgen. Steeds vaker worden proefschriften in eigen beheer uitgegeven. Het Tijdschrift voor Taalbeheersing schenkt met enige regelmaat aandacht aan dergelijke publikaties, in een vaste rubriek IN EIGEN BEHEER VERSCHENEN.
Voor vermelding komen alleen publikaties uit het lopende en voorafgaande jaar in aanmerking. De informatie dient te bestaan uit een volledige titelbeschrijving, de prijs, een aanduiding van de inhoud van maximaal 75 woorden en de wijze van bestelling.
J.M. Sijtsma. ‘Taalkabaal’, achtergronden en uitgangspunten. Projekt Onderwijs en Sociaal Milieu, Rotterdam, z.j. ISBN 90-5072-010-2, 318 pp., f 27,50.
In deze nota worden de achtergronden en uitgangspunten van Taalkabaal, een programma voor taal en lezen voor de groepen 4 t/m 8 van de basisschool, uiteengezet. De nota vormt een weerslag van de ideeën, de visies op het onderwijs in taal en lezen, zoals deze gezien werden voordat met de concrete programma-ontwikkeling van Taalkabaal in 1978 gestart werd.
W. van Galen. De ontwikkeling van een leergang grammatica voor de eindgroepen van de basisschool. Project Onderwijs en Sociaal Milieu, Rotterdam, 1988. ISBN 90-5072-014-5, 102 pp., f 15,00.
Het grammatica-onderwijs in de basisschool is onderhevig aan uiteenlopende kritiek. Met een rijke schakering aan argumenten wisselen standpunten, variërend van volledige afschaffing tot grondige herwaardering, elkaar af. Hoe het grammatica-onderwijs binnen de context van het project O.S.M. tegen deze levendige achtergrond gestalte heeft gekregen, is het onderwerp van deze publicatie.
E.W. Hendrix. Constructieverslag Spelling van het programma Taalkabaal’. Project Onderwijs en Sociaal Milieu, Rotterdam, 1988. ISBN 90-5072-012-9, 195 pp., f 20,00.
Dit verslag biedt een verantwoording achteraf van de gedane keuzen tijdens de ontwikkeling van het spellingsprogramma Taalkabaal. Het verslag is in drie delen gesplitst:
- de leerstofselectie en leerstofordening;
- de didactische activiteiten van leerkrachten en leerlingen;
- de evaluatiegegevens van de proefinvoering.
Schriftelijk te bestellen bij Project Onderwijs en Sociaal Milieu, Burg, van Walsumweg 892, 3011 MZ Rotterdam.