Plantin, Christian 1985a
RIP, 39e année, no. 155, p. 467-470.
Bespreking van Robert J. Fogelin, Understanding arguments: An introduction to informal logic, 2nd ed., New York etc. 1982: Harcourt Brace Jovanovich.
Plantin, Christian 1985b
RIP, 39e année, no. 155, p. 459-464.
Bespreking van James L. Golden, F. Berquist en William E. Coleman, The rhetoric of western thought, 2nd ed., Dubuque (Iowa) 1978: Kendall/Hunt.
Plantin, Christian 1985c
RIP, 39e année, no. 155, p. 474-476.
Bespreking van Trudy Govier, A practical study of argument, Belmont (California) 1985: Wadsworth.
Rottenberg, Annette T. 1985
Elements of argument. A text and reader. New York: St. Martin's Press (A Bedford Book).
Praktisch leerboek voor het onderwijs in argumentatie-analyse.
Rowland, Robert C. 1985
‘On argument evaluation’. In: JAFA, vol. 21, no. 3, p. 123-132.
In dit artikel wordt betoogd dat het mogelijk is algemene beoordelingsnormen voor argumentatie te ontwikkelen. Deze normen kunnen worden verdedigd door erop te wijzen dat de kwaliteit van besluitvorming erdoor kan worden verbeterd. Het artikel richt zich tegen de opvatting van Willard dat het rechtvaardigen van beoordelingsnormen onmogelijk is.
Rube, A. 1985
‘Moet een kritiek op een betogende tekst volledig zijn?’. In: TT, jrg. 7, nr. 4, p. 300-308.
In dit artikel wordt betoogd dat het niet nodig is bij de beoordeling van een betogende tekst altijd volledig te zijn in de weergave en in de beoordeling van het betoog. Wel moet dan rekening worden gehouden met de relevantie, het gewicht en de onderlinge afhankelijkheid van de argumenten in het betoog. Aangegeven wordt welke consequenties deze opvatting heeft voor de deelhandelingen van de door Van den Hoven ontwikkelde procedure voor het formuleren van een ‘formele kritiek’.
Schellens, Peter Jan 1985
Redelijke argumenten. Een onderzoek naar normen voor kritische lezers. Dordrecht etc.: Foris Publications. Oorspronkelijk proefschrift Rijksuniversiteit Utrecht.
De centrale doelstelling van dit proefschrift is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van beoordelingsnormen voor de redelijkheid van betogende teksten. Eerst wordt nagegaan in hoeverre logische geldigheid een bruikbare beoordelingsnorm vormt. Geconcludeerd wordt dat logische geldigheid een ondergeschikte rol speelt. Uitgaande van de classificaties van Perelman en Olbrechts-Tyteca en Hastings worden vier hoofdsoorten argumentatie onderscheiden: (1) argumentatie op basis van regelmaat, (2) argumentatie op basis van regels, (3) pragmatische argumentatie en (4) ongebonden argumentatie. Bij elk van de soorten argumentatie worden kritische vragen geformuleerd, die als criteria voor de beoordeling van de redelijkheid van de argumen-