Onze leestafel.
De landweer.
De Landweer en de Waarheid, een woord van protest door W.G.F. Snijders, gep. Luitenant-Generaal. - Rotterdam, 1913.
‘Verdient Nederland, dat het zijn onafhankelijkheid blijft behouden?’ Deze vraag stelt de schrijver als motto op den titel en deze vraag is het inderdaad, die de kern uitmaakt van de quaestie, in Generaal Snijders' brochure behandeld.
Wanneer de oorlog, die iedereen verwacht, over westelijk Europa losbarst, zullen zij, ‘die ons leger met zijn halfgewapend hoofdwapen en zijn gebrekkige landweer dan zullen hebben aan te voeren, staan voor een moeilijke, weinig benijdenswaardige taak. Maar de verantwoordelijkheid voor de gevolgen zal rusten op de ministers en de kamerleden, die thans wederom toonden hoe veel - of juister: hoe weinig - ze over hebben voor de deugdelijke regeling onzer levende strijdkrachten, voor het behoorlijk in order brengen van toestanden die dringend, zonder uitstel, ingrijpende verbetering eischen.’
Maar die verantwoordelijkheid strekt zich verder uit.
Zij strekt zich ook uit tot diegenen, die op een wijze, die het Dreyfusproces in de herinnering terugroept, hebben getracht het onderzoek naar de misstanden, door Generaal Snijders geopenbaard, af te snijden en vervolgens te smoren; waarvan het gevolg zou zijn geweest dat zeker alle verbetering achterwege ware gebleven.
Zij, de verantwoordelijkheid, strekt zich in de laatste maar niet geringste plaats uit tot die velen onder het Nederlandsche volk, die, zelf tegen uitgaven voor landsverdediging gekant of daartegenover onverschillig, ons de kamerleden en daardoor indirect de ministers hebben bezorgd, die, onder den indruk van ‘politieke’ belangen, geringe offers voor 's lands bestaan voldoende achtten.
En op deze laatste instantie der verantwoordelijkheid lettende, is het inderdaad moeilijk, de vraag of Nederland verdient zijn onafhankelijkheid te behouden, bevestigend te beantwoorden.
Luitenant-Generaal Snijders heeft een poging gedaan, wetende dat het zou zijn ten koste van veel persoonlijke verguizing en smaad, aan volk, vertegenwoordigers en ministers de oogen te openen voor de levensgevaarlijke kwalen, waaraan de landweer - aan welke men nog wel een rol bij de mobilisatie zou willen toekennen! - lijdende is, kwalen die overeenkomst vertoonen met het ziektebeeld der vroegere schutterij, - om van de rustende schutterij te zwijgen.
Het was mij een eer, den Tijdspiegel open te mogen stellen voor Generaal Snijders' eerste waarschuwing; en op mijn uitnoodiging heeft Z.Exc.