Naauwkeurig en waarheidlievend berigt in een Fransch kerkelijk blad.
Het ontbreekt in ons vaderland niet aan dezulken, die zich hartelijk, kinderlijk soms verblijden, als buitenlandsche Tijdschriften, Dagbladen enz. zich verwaardigen om kennis te nemen van hetgeen er te onzent merkwaardigs en belangrijks in Staat of Kerk, op het veld van poëzij en letteren, op het gebied der kunst plaats grijpt. Gewis! daar ligt iets streelends in voor het vaderlandsche hart, daar is iets in, dat de borst met zekere fierheid doet rijzen. Ongelukkig, dat de berigten dikwijls zoo geheelenal het tegendeel bevatten, van hetgeen inderdaad te berigten viel, en dat de correspondenten dier buitenlandsche heeren redacteurs of uitgevers van Tijdschriften en Dagbladen vaak zoo onhandig gekozen zijn. Namen zweven ons hierbij op de lippen, doch - waartoe ze genoemd? Verbitteren willen wij niet - verbeteren is.... een vrome wensch!
Tot een staaltje der naauwkeurigheid en waarheidliefde van het Fransche Kerkelijke Blad: le Lien, diene het volgende berigt, vermeld in het nommer van 3 Februarij 1849.
‘Men schrijft uit Amsterdam.
‘Het consistorie der Hervormde gemeente in de hoofdstad heeft, op het voorstel van zijn president, den heer predikant Hoewe, besloten dat voortaan, bij iedere godsdienstoefening, gebeden zullen gedaan worden voor de bevrijding van Paus Pius LX uit den druk, waarin hij zich bevindt.’
Niet minder opmerkelijk is de zalvingvolle moraal van de fabel, waarmede het berigt geeindigd en bekroond wordt:
‘Ziet daar eene daad van Christelijke liefde, verdraagzaamheid en broederlijke gezindheid, die wel verdient algemeen bekend te zijn.’
Welligt zijn er onder de lezers van den Tijdspiegel, die de oplossing van het raadselachtig berigt zullen weten te geven!