In memoriam Renaat Verheyen.
Op roerende wijze, herdacht ‘De Standaard’ het afsterven van Renaat Verheyen. Uit de bijdrage van Lode Geysen ‘De Clown van modern Vlaanderen, de clown van God’ lichten wij het volgende:
Hij is geweest de Vlaamsche speleman, een kind met droeve, pijnlijke oogen en een nerveus lachende mond: de clown van Vlaanderen. De fantast die steeds maar uit de pijnlijke miserie van het leven wou trekken, om te leven in zijn fictieve wereld van goed leven, van rustige zekerheid. Renaat Verheyen is de zoeker naar rust, de jachtende, hollende geplaagde die eindelijk alles achter zich wou laten. Hij bouwde zijn droomen uit sterke en gedurfde fantasiën.
Verder, volgende herinnering van Michel de Ghelderode:
Helaas!.. Hoever staat ons tooneel nu?
Stoffelijke crisis, zal men ons opwerpen? Crisis van ideaal, antwoorden wij. Daarom is het, dat de definitieve afwezigheid van een Verheyen ons nog pijnlijker aandoet. Deze jongeling bracht ons een oorspronkelijke belichting, een lichte lucht, onverwachte resonanties... De Noordermisten waarin wij de drie dimensies onzer tooneelen omhullen, werden heimelijk helder verlicht. Met Verheyen werd het plan van het tooneel dat van den geest... Zullen wij ten slotte de bittere waarheid zeggen? Verheyen is niet alleen bezweken aan de ziekte die zijn koortsige arbeid bevorderde. Hij had een andere kwaal... Hij leed onder de domheid van de massa's! Zijn dood werd voorafgegaan door een onmetelijke droefheid, die hij ons toevertrouwd heeft... Had hij een voorgevoel van zijn naderend einde?... Zooals vele stervenden (en zekere lieden beginnen te sterven terwijl wij hen nog onder onze oogen zien handelen, zonder zichtbaren kommer) zocht hij te vluchten... Wat vluchten?... Zijn eigen lot ofwel dit land zonder weerschijn, zonder echo's zonder afstanden?.. Zekeren dag is hij gevlucht, maar in de oneindigheid, naar de broederschap der engelen en der heiligen...