Kronieken
Toneel
De artistieke mogelikheden van het luisterspel
Het luisterspel ‘De Terechtstelling’ van Ernst Johannsen, dat onlangs door de Vlaamse afdeling van de nationale Radio-omroep werd uitgezonden, durven wij, zonder verdere aanmerkingen, zeer geslaagd noemen.
Deze eerste Vlaamse uitzending van een luisterspel, heeft volledig ons vertrouwen gewonnen in dit nieuwe toneelgenre, dat zich zeker op een eigenaardig en zelfstandig terrein beweegt.
Dat het Radio-Instituut niet over een oorspronkelike Vlaamse tekst beschikte, kunnen wij slechts spijtig achten; het moge echter een aansporing zijn voor onze Vlaamse auteurs, om ook, in deze onbegrensde wereld te eksperimenteren.
Wel beluisterden wij enkle opvoeringen van toneelwerken, die, niet alleen omdat zij van het theater uitgingen, doch vooral omdat zij geen rekening konden houden met de verraderlike gevoeligheid van de mikrofoon, meestal zonderlinge effekten teweeg brachten.
De uitzending van ‘De Terechtstelling’ een, op radiofoniese mogelikheden berekende tekst, mag dan ook geenszins worden vergeleken, met de, door de omroep uitgezonden toneelvoorstellingen.
Wij staan hier voor een nieuw kunstgenre, dat op een eigen terrein, eigen mogelijkheden kent. Vooraleer de televisie dit nieuwe kunstgenre, wellicht voorgoed in de hoek der vergetelheid duwt en ons onthalen zal op de weergave van goedkope Paramount-sentimentaliteit, zijn wij zo vrij, de mogelijkheden dezer moderne dramatiese zendkunst te toetsen aan zuiver artistieke noodzakelikheden.
Het luisterspel is geen toneelspel, al eisen wij een sterke dramatiese spanning, het blijft berekend op de verraderlike gevoeligheid van de mikrofoon en de effekten, die de luisteraar opvangt, berusten uitsluitend in de wonderlike wereld van het geluid. Naast de muzikale en