Jan Schepens. De helletocht. Uitgave ‘Excelsior’ Brugge. Prijs: frs. 10.-
Schrijver, een der Gentse niet-katholieke jongeren, noemt dit boek: het prozalied van een jeugd.
Een jeugd, die uit een geweldige morele ontreddering een goed leven zoekt te bouwen. Maar tenslotte staat ze even ver.
Het is het verhaal van een zoeker, die in zijn zoeken meer genot schijnt te vinden dan in het bereiken der waarheid.
De samenstelling van het boek doet even aan de vorm van Vermeylen's ‘Wandelende jood’ denken. Ik zeg samenstelling. Want een bouw is er eigenlik niet. Alleen altijd maar door vertellen, bijna voortdurend heel lyries. Een lijn is er niet.
Nemen we b.v. Mauriac's ‘L'enfant chargé de Chaines’ of ‘La vie inquiète de Jean Hermin’ van Jacques de Lacretelle, dan wordt. ‘De Helletocht’ klein.
In Schepens' held zit geen levenswil. Het lijkt zo, of hij verwacht, dat het geluk hem op een mooie morgen als een gebraden vogel, in de mond zal komen gevlogen.
En dan, verlangen we in een goed werk onze pijn en ons leed terug te vinden, we vinden er ook graag een echo van onze grote vreugden. Hoe sterkend moet het zijn b.v. voor de Franse jeugd zichzelf terug te vinden in de heerlike bladzijden van Valéry Larbaud's ‘Fermina Marquez.’
Nochtans, jà, dit moeten we zeggen, Jan Schepens heeft vast talent. Er zijn hier brokjes die dat bewijzen. We mogen dus met recht meer van hem verwachten dan dit werk, dat trouwens, volgens hij ons zelf zei, een jaar te laat verscheen en dus... niet meer had moeten verschijnen. In een woord: jeugdwerk met mogelikheden.
We lazen wel betere dingen van hem o.a. een paar kleine essays in ‘wij’, een gezamenlike kleine uitgave der Gentse jongeren. Ligt daar niet zijn weg?
Voor de katholieke jeugd dient er bij dit werkje voorbehoud gemaakt.
J.V.