De ene leeuw is de andere niet: zeven maal De Leeuw van Vlaenderen / Edward Vanhoutte (red.). - Antwerpen: amvc-Letterenhuis, 2002. - 176 p.: ill.; 24 cm. - (amvc-publicaties; 5) isbn 90-76785-05-8 Prijs €11,00
Alhoewel deze bundel al is verschenen in 2002 verdient hij het toch kort besproken te worden. In het kader van de herdenking van de Guldensporenslag (1302) en het verschijnen van een nieuwe tekstkritische editie is een aantal auteurs gevraagd Hendrik Consciences De Leeuw van Vlaenderen (1838) te herlezen en daarover vanuit hun eigen discipline te rapporteren. Dit leverde een interessant overzicht op over de stand van zaken rond het onderzoek naar Consciences beroemde werk, waarmee hij de Vlamingen zou hebben leren lezen - de roman markeert het begin van de Vlaamse literatuur. Zoals achterop het boek staat zijn Consciences boek en de verhaalstof gaan behoren tot het (Vlaamse) collectieve geheugen, ‘maar of De Leeuw nog daadwerkelijk gelezen - laat staan herlezen - wordt, is veel minder duidelijk’. De redactie wilde graag argumenten voor het (her)lezen van de roman verzamelen, aldus het woord vooraf (Van Dijck). Ondanks het feit dat maar enkele van de zeven bijdragen aan de bundel blijk geven van daadwerkelijke (her)lezing van de tekst spoort de bundel wel degelijk tot (her)lezing aan (waarbij dan wellicht te denken is aan ‘lezing’ voor Nederlanders en ‘herlezing’ voor Vlamingen? Het zou interessant zijn geweest als er in een bijdrage was ingegaan op de receptie van de roman in Noord en Zuid).
Na een algemene inleiding komen achtereenvolgens aan de orde een analyse van het voorwoord van Conscience (Fonteyn), een literaire analyse van de openingspagina's (Van Iseghem), en - vanaf hier zonder duidelijke blijk van (her)lezing van de roman door de auteurs - de historische achtergronden van de slag bij Kortrijk (Mertens), het belang van een analyse van de historische achtergrond vanuit het perspectief van de militaire geschiedenis (Falter), Conscience en het marionettentheater de Poesje van Antwerpen (Thijs), Conscience en zijn werkzaamheid en invloed op muziekgebied (Dewilde) en de plaats van de roman tussen andere romantische werken uit binnen- en buitenland in de beeldende kunst (Stroobants).
Karina van Dalen-Oskam