Vragen en antwoorden
Op mijn vraag in afl. 1 van dit Tijdschrift (bl. 64) naar den Catalogus van baron de Hohendorf, mocht ik een antwoord ontvangen van den heer Karl Koch te Weenen. Hij deelde mij mede dat een exemplaar van dezen catalogus in zijn bezit was, en dat deze hoogst zeldzaam was; in 15 jaar was hem slechts dit eene exemplaar voorgekomen.
In de Nouvelles littéraires van 27 Mei 1719 wordt Hohendorf's dood vermeld, en bericht dat zijn boekerij waarschijnlijk in den Haag verkocht zal worden. Inderdaad heeft dit plan bestaan; de Catalogus is gedrukt bij Abraham de Hondt; maar, naar de heer Koch mij mededeelt, is de geheele bibliotheek aangekocht door keizer Karel VI in 1720 voor de Weensche Hofbibliotheek.
De Catalogus was evenwel in den Haag gedrukt bij Abraham de Hondt, zoodat het plan om de boekerij daar te verkoopen zeker wel bestaan heeft. Ik ben den heer Koch bijzonder dankbaar voor zijn welwillende mededeeling.
De reden toch dat ik met zooveel belangstelling naar dien Catalogus zocht was een opmerking die in twee Handschriften van het befaamde werk: le Traité des trois Imposteurs voorkomt, een dat in Duitschland en een dat in den Haag zich bevindt, waarin gezegd wordt dat het autograaf gevonden werd in de boekerij van den Hertog van Savoye waarover Hohendorf het beheer had.
Aangezien zeer waarschijnlijk le Traité door een Franschman, een zekeren Lucas, in Nederland gemaakt is, zou het niet onmogelijk zijn, dat genoemd Hs. voorkwam in de boekerij van den Baron van Hohendorf, die in dienst was van den Hertog van Savoye als goeverneur der Nederlanden. Dit Hs. komt ook voor onder den naam van l'Esprit de Spinoza.
Het zou mij nu van belang zijn te weten, waar het autograaf zich thans bevindt. Daarbij is het mij hoofdzakelijk om het jaartal en de onderteekening te doen, minder om den tekst.
Kan het zijn dat de Catalogus Hohendorf daaromtrent ook nadere inlichting geeft? Uitvoerig wordt over een en ander gesproken in het Artikel de Tribus Impostoribus voorkomende in den Dictionnaire van Marchand.
Het andere werk waarnaar ik op blz. 64 vroeg, de Cataloge des livres imprimés à Strasbourg vond ik later vermeld in Knuttel's Pamfletten-Catalogus. Ik zal er binnen kort iets naders over mededeelen. Het was een schimpschrift op Lodewijk XIV, vrij geestig in den vorm van een catalogus gesteld.
Mocht de heer Koch zoo welwillend zijn, nog eens na te zien of er iets van den zich noemenden Lucas in de Boekenlijst van von Hohendorf voorkomt, dan houdt ondergeteekende zich ten zeerste voor eenige mededeeling daaromtrent aanbevolen.
Den Haag.
W. Meijer.