zo vernietigend was dat hij alleen bij de gratie van gravin Margaretha, in wier dienst hij werkte, haar klerk mocht blijven. Dan zou de Reynaertauteur in 1255 in grafelijke dienst in Aardenburg en Watervliet in de onmiddellijke nabijheid van de benedictijnenproosdij Elmare moergronden hebben verkocht en in 1256 gronden hebben opgemeten in Saleghem, in de onmiddellijke nabijheid van Hulsterlo. De Reynaertauteur bezat dan een huis nabij Absdale, een onooglijk plekje waar de Boudeloabdij gronden in bezit had (volgens Rudi Malfliet de ‘gepersonaliseerde wegwijzer naar zijn identiteit’, p. 256).
Genoeg alternatieve literatuurgeschiedschrijving naar aanleiding van Janssens' bijdrage en als inleiding op dit nieuwe jaarboek vol verrassende en spitse artikels. Treed opnieuw binnen in de wonderlijke wereld van vele eeuwen dierenverhalen en fabels. De lectuur van dit volume brengt u bij wolven en beren in het werk van Egbert van Luik, bij sprekende raven in de Hebreeuwse middeleeuwse literaire traditie, bij de ezel als hoofdrolspeler van een middeleeuwse Catalaanse tekst (de ezel die ook in een recente cultuurhistorische studie de hoofdrol opeist) en bij de kater en vossen van Georges Staes. Maak kennis met Kaulbachvossen in het koorgestoelte van een Slowaakse kathedraal en op de muren van een Limburgse mergelgrot...
We graven met een archeoloog in de aarde waar vroeger het Hulsterlo uit de Reynaert lag. Sporen zoeken is heerlijk. Het leidde in dit jaarboek naar recente Nederlandstalige vossenliteratuur voor de jeugd en leidde tot de ontdekking van Luikse Reynaertproefschriften uit de jaren 1940. Sporen moeten geïnterpreteerd worden: we worden ingewijd in het editeren van Reynaertteksten en verkennen de briefwisseling van J.W. Muller bij zijn edities en het apparaat dat W.Gs Hellinga aanlegde bij de totstandkoming van zijn magistrale diplomatische editie van de (in 1952) bekende Reynaertteksten voor 1500.
We kijken ook verder dan onze vossenneus lang is in recensies van werk van Peter Holvoet-Hanssen en Lies van Gasse en in een bijdrage over de vos in het werk van Nobelprijswinnaar Herta Müller, die gekoppeld wordt aan andere moderne auteurs die de dictatuur beschrijven.
In dit jaarboek eren we Paul Wackers, redacteur van Tiecelijn, die op 2 december 2015 met emeritaat ging. Drie Tiecelijnredacteuren eren Paul met een korte bijdrage, die telkens een ander facet beschrijft van een bevlogen redacteur en een actieve en ambitieuze wetenschapper. Twee van de drie auteurs publiceerden dit jaar een mooi boek: Hans Rijns Het leven en de fabels van Esopus en Yvan de Maesschalck Vossenlucht, een fraaie bundeling