ben hun literaire wijken, straten en pleinen. Antwerpen Linkeroever, Gent, Sint-Niklaas, noem ze maar op ... In het in de Reynaert genoemde Belsele (F 2080), een deelgemeente van Sint-Niklaas, is een Reynaertwijk met een tiental straten die de naam van een Reynaertpersonage dragen. In die wijk kwamen recent twee nieuwe straten bij: de Bruun de Beerlaan en de Tiecelijnstraat. Met enige overdrijving kunnen we stellen dat we het stadsbestuur van de Wase hoofdstad dankbaar zijn dat ze de werking van dit tijdschrift hebben gehonoreerd met een heuse straatnaam! In totaal zijn er nu dertien Belseelse Reynaertstraten (ook nog de Reinaertlaan, Isengrimlaan, Grimbeertstraat, Tybeertstraat, Koning Nobellaan, Corbautstraat, Malpertuuslaan, Coppestraat, Canteclaerstraat, Cuwaertstraat). Koploper qua aantal Reynaerstraten is echter niet de stad Sint-Niklaas. Maastricht telt minstens dertig Reynaertstraten (een Tiecelijnstraat, Nobellaan, Malpertuisstraat, Cantecleerstraat, Reinaartsingel, Alentelaan, Brunestraat, Botsaertstraat, Grimbeertstraat, Craiantlaan, Widelanken, Cleenbejach, Sproetepad, Finestraat, Cuwaartlaan, Rosseelstraat, Forcadentstraat, Tibeertstraat, Firapeel, Pancerstraat, Hermelijnestraat, Coppestraat, Gentestraat, Ermerikstraat, Hersintstraat, Courtoisstraat, Blancaartstraat, Criekenput en Puttepeel). Als Reynaertstraatnamencatalogus kan dit tellen!
In 1992 kondigden we de naamgeving van de Belseelse Tiecelijnstraat reeds aan naar aanleiding van een Sint-Niklase gemeenteraadsbeslissing. Nu is ze er, eindelijk. Het is een korte straat, met maar enkele huizen. We hebben niet overwogen om het redactieadres of het adres van de maatschappelijke zetel van de vereniging naar de Tiecelijnstraat over te brengen...
In onze Tiecelijn-straat bruist het. Ze leeft. En toch zijn leven én dood ook in onze straat aanwezig. We gedenken in dit nummer Paul van Keymeulen, van wie we negen jaar na zijn dood de vertaling van de Mémoires van Philippe van Novare opnemen, uitstekend ingeleid door Paul Wackers. We brengen ook een portret van de Brugse bibliofiel Maurits de Jonghe, die in 2010 overleed en wiens mooie Reynaertcollectie voortaan in de Bibliotheca Wasiana berust.
In juli namen we afscheid van onze bureauredacteur Willy Devreese; hij was amper 65. We gedenken een vriend. Tiecelijn is immers voor alles een product van vriendschap en passie. Wij dragen dan ook met weemoed in het hart, maar ook met grote dankbaarheid, een knipoog en een kwinkslag, dit jaarboek aan hem op.