Tiecelijn. Jaargang 19
(2006)– [tijdschrift] Tiecelijn– Auteursrechtelijk beschermd68Leiden, 6 februari 2004 Hans Rijns aan Bayerische Staatsbibliothek
Betreft: reproductierechtvergoeding Reynaert de vos, Plantijn 1566 (1)
Geachte dames en heren, Momenteel bereid ik een diplomatische en synoptische editie voor van de laatmiddeleeuwse Reynaertbronnen (vanaf 1479 tot ca. 1700). De editie is bestemd als naslagwerk voor het Reynaertonderzoek. Eén van de bronnen is die van Plantijn uit 1566 die berust in de Beierse Staatsbibliotheek (sign.: Rar. 714). Om de editie interessanter te maken wil ik een bijlage met houtsneden toevoegen die in de verschillende bronnen voorkomen. In Plantijn 1566 staan 43 houtsneden die ik graag in de bijlage zou willen opnemen.Ga naar eind1. Van een van uw medewerksters vernam ik dat per afbeelding € 20,00 aan reproductierecht betaald moet worden aan de Beierse Staatsbibliotheek. Dat zou uiteindelijk neerkomen op € 860,00. U begrijpt hopelijk dat zo'n bedrag, bij een toch al kostbare specialistische uitgave, te zeer op het beschikbare budget drukt. Ik verzoek u dan ook om mij toestemming te verlenen de houtsneden te kopiëren en daarbij van de gebruikelijke reproductierechtvergoeding af te zien. Het betreft hier een niet-commerciële editie. De microfilm van Plantijn 1566 heb ik reeds van u in mijn bezit. Ik zou u zeer erkentelijk zijn als u mij toestemming verleent om de houtsneden van de microfilm over te nemen. Als referentie geef ik u op dr. A.A.M. Besamusca en prof. dr. P.W.M. Wackers, beide werkzaam aan de Universiteit van Utrecht, die mij bij dit project begeleiden. Uw hopelijk positieve antwoord tegemoet ziend verblijf ik hoogachtend en met vriendelijke groeten.
(1) Plantijn, Christoffel, Reynaert de vos. Een seer ghenouchlicke ende vermakelicke historie: in Franchoyse ende neder Duytsch. Reynier le renard. Histoire tresioyeuse et recreatiue, en François et bas Alleman. Antwerpen 1566. München, Bayerische Staatsbibliothek, signatuur: Rar. 714.
Context: Hans Rijns bereidt de zogenaamde Hellinga II voor, een synoptisch-diplomatische editie van alle Reynaertdrukken van 1479 tot 1700. Voor het publiceren van afbeeldingen uit bronnen moet toestemming gevraagd aan de bibliotheken waar die bronnen bewaard worden. In de uit te geven editie over de gedrukte Nederlandse Reynaerttraditie is een bijlage opgenomen waarin alle houtsneden uit de gebruikte bronnen afgebeeld zijn. Sommige bibliotheken vragen geen vergoeding, andere alleen de toezending van één of meer exemplaren van de uiteindelijke publicatie. De Staatsbibliotheek in München in Beieren vroeg echter 20 euro per afbeelding als ‘Reproduktionsgebühr’ voor de houtsneden in Plantijn 1566. Dat zou neerkomen op 43 × 20 = 860 euro, en daar was zelfs in Nederland geen subsidiepotje voor te vinden. Rijns zou zijn pre- | |
[pagina 332]
| |
pensioentje moeten aanspreken... Hij besloot een ‘bedelbrief’ te schrijven, samen met een Duitse vriendin (op vraag van de redactie van Tiecelijn hier door Hans Rijns vertaald). Moraal van het verhaal: wie waagt, wint!
Bewaarplaats: collectie Hans Rijns. |
|