Reynaerdiefje
De lente van 1996 liet lang op zich wachten. Zo ook het lentenummer van Tiecelijn. In dit nummer wordt een tekst gepubliceerd die werd voorgelezen tijdens het laatste Reynaertcongres in Düsseldorf. De Zwitserse hoogleraar Alexander Schwarz analyseert de Reynaertverhalen als detectiveverhalen. Jozef Janssens vertrok van een notitie in Frits van Oostroms lang verwachte Maerlantbiografie en gaat in op de datering van het Reynaertverhaal. Hij vindt in een acrostichon in de Reynaertproloog argumenten om de Reynaert rond 1260 te dateren. Deze datering sluit aan bij de door Janssens voorgestelde datering in de Davidsfondsuitgave over Het Comburgse handschrift.
De bijdrage van Jan de Putter ontstond eveneens uit een recensie, met name van het proefschrift van Sigrid Widmaier. In dit lijvige artikel wil de auteur opnieuw de historische dimensie van het Reynaertverhaal analyseren. Marcel Ryssen bespreekt het achtste volume van Reinardus met een reeks lezingen van het Orléanscolloquium van de International Reynard Society. Zijn bespreking van de pocket-Reynaert van B. Decorte met illustraties van W. de Cock komt aan bod in het zomernummer (tegen 1 juli).
Hoewel verscholen in de kroniek, is de exlibrisbijdrage van Willy Feliers in dit nummer voor de Tiecelijnredactie het verslag van een hoogtepunt in de werking van de v.z.w. Tiecelijn-Reynaert. De ‘Internationale exlibriswedstrijd Reynaert de vos 1996’ werd ondertussen afgesloten. De selectie van 150 exlibris voor de tentoonstelling die op 23 mei geopend wordt, is klaar. De catalogus met 130 exlibris is drukklaar.
Tijdens het Pinksterweekend kan U met ons meespeuren naar het oude Elmare en terzelfdertijd het krekengebied boven en onder de landsgrens verkennen. Afspraak op 25 mei. U vindt alle informatie in de mededelingenrubriek en op de groene binnenbladzijde.
Er is nog goed nieuws op komst voor de Reynaerdofielen. Op dit moment groeit het grensoverschrijdende Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. Onder deze koepel wordt aan diverse gemeentebesturen de kans geboden om deel uit te maken van een organisatie die streekpromotie wil koppelen aan promotie van het Reynaertverhaal. Er komt wellicht een Reynaertstrip en in 1998 plannen diverse Reynaertgemeenten belangrijke manifestaties. Hulst zou een Reynaertstoet voorbereiden, Lokeren een Reynaerttentoonstelling plannen en in Rupelmonde zou het Reynaertmuseum op een nieuwe lokatie openen. Verder worden toeristische brochures en een didactische Reynaertbrochure in het vooruitzicht gesteld.
We besluiten dit Reynaerdiefje met een droevig bericht. Op 26 maart jongstleden overleed te Bonheiden professor Norbert de Paepe, o.a. promotor van Jozef Janssens, Frank Willaert en Rik van Daele. Een beschouwing over De Paepes bijdrage tot de Reynaertstudie en een afscheidsgroet openen dit lentenummer.
[Rik VAN DAELE]