Reynaerdiefje
De herinwijding van de Reynaertbank en de plaatsing van een Reynaertreliëf van A. de Smedt in De Klinge op 30 april, de uitreiking van de prijzen van de Reynaertpoëziewedstrijd te Deinze met de voorstelling van een Reynaertpoëziebundel, de opening van de Reynaerttentoonstelling over Goethes Reineke Fuchs in het stadskantoor van Hulst, de inwijding van een Reynaertbeeld te leper, alles op 7 mei, het pinksterweekend te Sint-Niklaas met Reynaert-stadswandelingen en de tweede Herman Heyse-lezing te Stekene, de bijeenkomst van de ‘Orde van de Vossestaart’ te Rupelmonde op Pinkstermaandag en de voorstelling van een Grimbeertroos en -beeld te Belsele, dat alles waren vruchten van een erg drukke Reynaertlente. Reynaert voelt zich momenteel opperbest in cultureel en toeristisch Vlaanderen. De zomer bracht een andere Reynaert met centraal het Reynaertsymposium dat de v.z.w. Tiecelijn-Reynaert samen met de stad Sint-Niklaas en Radio 3 inrichtte tijdens de ‘bezetting van de stad’. Acht Vlaamse en Nederlandse Reynaertvorsers zaten samen rond de tafel en stelden hun recent onderzoek aan het Vlaamse radiopubliek voor. Deze unieke gebeurtenis sloot een periode van bloei in de Reynaertstudie af. De toekomst ziet er minder rooskleurig uit. De kans is reëel dat de Reynaertstudie de volgende jaren op een laag pitje smeult. Vele onderzoekers die de laatste jaren op het vlak van de Reynaert onderzoek deden, hebben andere teksten centraler gesteld. Anderen verlieten hun plaats van wetenschappelijk medewerker. Meer nog dan vroeger zullen dit tijdschrift, zijn redactieleden, de leden van de adviesraad, de medewerkers en de lezers samen moeten reageren. Zonder nieuwe initiatieven wordt het voor de studie van het Middelnederlands in Vlaanderen in zijn geheel zelfs heel precair.
Ondertussen blijven bezielde Reynaerdianen afscheid nemen: na Herman Heyse in 1992 en Jozef de Wilde in 1993, verloor het Waasland opnieuw een van zijn inspirerende en enthousiaste Reynaerdofielen met André Stoop, stichter van de Bibliotheca Wasiana en samensteller van de grootste collectie Reynaerdiana in publiek bezit.
Deze Tiecelijn werd bewust na de vakantie verzonden. Reynaert in de strips staat centraal. De Zwitserse hoogleraar Alexander Schwarz onderzocht op het Reynaertcolloquium te Orléans in 1993 een op de Roman de Renart geïnspireerd verhaal van F'Murr. Ondergetekende publiceert een eerste poging tot een Reynaertstripbibliografie en ook de ex-libriskroniek krijgt een striptintje. U vindt in dit nummer nog andere bibliografische aanvullingen, m.n. op de lijst van Jan Goossens en tevens enkele nieuwe bibliofiele publikaties. In dit erg internationale nummer publiceert onze Duitse medewerker Horst Klitzing, initiatiefnemer van de ‘Arbeitsstelle Reineke Fuchs’ en organisator van het elfde colloquium van de ‘International Reynard Society’ in 1995 te Düsseldorf, een gedurfde bijdrage over de tegenhanger van Julocke in de Lübeckse Reynke. Verder komt ook creatief werk aan bod, een eerste uittreksel van een vertaling van enkele Dierenfabels van J.-J. Reynaerts.
Rik VAN DAELE