dat veel toponiemen die hij aanhaalde, in de 13e eeuw nog niet bestonden, dat er van de 7 monniken maar drie meer overblijven... Nochtans heeft zijn impulsieve vaak intuïtieve aanpak van de Reynaert een diepe indruk gemaakt op een aantal vorsers. Met hem sluiten ze geenszins uit dat de auteur van Van den vos reynaerde een bewoner van de Boudelo-abdij kan geweest zijn. Niemand minder dan prof. L. Peeters van de Vrije Universiteit Amsterdam neemt die thesis aan. Ook R. Van Daele en uw dienaar hebben meer dan één argument om ze te steunen. Het is Nonnemans grote verdienste dat hij Boudelo definitief in de discussie heeft betrokken.
Nonneman is een van de laatste vorsers die er rond voor uit kwamen dat ze Reynaert bij de staart hadden. Goossenaerts, Melis, De Wilde, Gysseling en Nonneman durfden nog eens stellingen verdedigen die zo'n reacties uitlokten dat de Reynaertstudie nieuwe impulsen kreeg, zeker van wetenschappelijke zijde.
Dat geëngageerde, pittoreske vaak don-quichotterige is er uit. De moderne Reynaertexpert mag niet meer dromen, niet meer fantaseren, niet meer inter- of extrapoleren, alles moet nu exact en bewijsbaar zijn. Het gevaar voor verarming, voor inteelt en cerebralisme slaat wild om zich heen.
Jaren voor zijn overlijden beloofde Nonneman dat zijn Reynaertverzameling, zijn collectie geschiedkundige en heemkundige werken over Stekene en het Waasland en zijn cartografisch materiaal als één geheel bij voorkeur aan de gemeente Stekene zouden worden aangeboden. Hij heeft die belofte schriftelijk doen acteren.
Toen zijn echtgenote in 1976 overleed, werd hij als het ware de benen en de adem afgesneden. Drie jaar later stierf hij ook, uitgeput door een kwaadaardige keelkwaal.
Na zijn veel te vroege dood werd de zwaar gehavende verzameling grotendeels verworven door de gemeente Stekene. Ze maakt nu blijvend deel uit van het patrimonium van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheken. Van de kaartenverzameling bleef niets gespaard. Zij werd verspreid over de vier windstreken.
In een van zijn boeken in de P.O.B. te Stekene, schreef hij in zijn mooi handschrift: Maurice Nonneman, heemkundige en Reinaardist. Niettegenstaande zijn hevigheid en zijn temperament bekende hij hier dat alles relatief is. Hij was Reynaerdist, een bespeler van de Reynaert en dat zal hij steeds blijven.
Herman Heyse