ding interessante bijdragen van R. Schlusemann (De voorgeschiedenis van RF), M. Engel (RF-vertelstof in Scandinavië), C. Scheffler (reeds vroeger verschenen: Die deutsche spätmittelalterliche RF-Dichtung und ihre Bearbeitungen bis in die Neuzeit), H. Klitzing (Over ontstaan en receptie van Goethes RF) en I. Müller-Boysen (Kinder- en jeugdboekuitgaven van RF).
De catalogus levert een effectieve bijdrage tot de Reynaertbibliografie en -iconografie. Naast houtgravures uit de Lübecker editie en een aantal titelbladzijden van volksboeken, verzamelt de catalogus een representatieve reeks gravures van A. van Everdingen, J.H. Ramberg, W. von Kaulbach, F. en E. Gyselynck, Henri van Straten en Dolf de Rudder!
Ook codicologisch is het boek buitengemeen interessant. Het publiceert een rijke reeks fotografische afdrukken van vooral Reynaert-fragmenten. En wonder boven wonder, tot mijn grote verbazing presenteert de catalogus de volledige reeks Brusselse fragmenten (H nog steeds met?) in facsimile. Wat in Belgiëvergeten we Vlaanderen- tot heden toe niet mogelijk was, blijkt wel te kunnen in Duitsland. Hoogst merkwaardig. Ik troost me dan maar met de gedachte dat in Düsseldorf het Dyckse handschrift, dat aan de rand van de stad wordt bewaard, ook niet te zien was. Waar was men weer nooit sant?
De tentoonstelling heeft de boeken gesloten, maar de neerslag, de catalogus is nog verkrijgbaar à 20 DM bij de Arbeitsstelle Reineke Fuchs, Goethe-Museum, Jacobistrasse 2, 4000 Düsseldorf I.
Herman Heyse