Uit boek en tijdschrift
Reinaert de Vos, luisterspel voor 8- tot 12-jarigen. Realisatie: Deltas Audio (Boek op cassette). Aartselaar, Zuidnederlandse Uitgeverij N.V., 1988.
Een verrassing van 40 minuten voor 199 BF. Het overkomt ons niet elke dag. Een vlot luisterspel dat Reynaert I brengt en zeer getrouw het verhaal volgt in hedendaags Nederlands. Duidelijke, krachtige, goed gedifferentieerde stemmen produceren een zeer mooie taal. Knappe regie van stem en luisterspelingrediënten. Boeiend bandje dat erin slaagt een moeilijk thema te vertalen naar kinderen en het ook 40 minuten vol te houden.
De studiotechnici hebben weliswaar hun hele truckendoos moeten uitputten. Voor de koele volwassene klinkt het wellicht overdreven, gechargeerd, fabeltjeskranterig, goedkoop... Maar het werkt, kinderen luisteren. Is het dan perfect? Neen. Een aantal storende uitspraakfouten komen pijnlijk aan (Julocke met een gruwelijke jury-uitspraak, honigraten die klinken als graten, O.K.-lapsus die niet werd weggespoeld, kippenbatterijgekakel...). Veel van de teksthumor werd echter bewaard, vaak werd een rijmend vers overgenomen, schijnbare contradicties werden expliciet geïntegreerd: elementen die bij klasgebruik dankbare reacties uitlokken en een klasgesprek mogelijk maken, het bandje is hiervoor perfect geschikt.
De pastoor wordt voor een keer niet in het kruis getast of in de neus gebeten, maar wel in het been. Reynaerts biecht krijgt echter voldoende aandacht met de nodige omzichtigheid voor de kinderen. Spijtig genoeg werd een aantal sprekende personages weggewerkt, komt de zoen met Isegrim en Bruun niet ter sprake, noch het vogelvrij verklaren van Belijn en zijn nazaten.
Het luisterspel is een goed geheel. Al vermeldt de insluiter dat de doelgroep bestaat uit 8- tot 12-jarigen, toch is het bandje goed bruikbaar in de eerste graad van het middelbaar onderwijs in de lessen Nederlands en Nederlandse expressie. De script werd gehaald uit Reinaert de Vos van Ernst van Altena (A'dam, Ploegsma, 1979). Grote delen van dit schitterende boek zijn best klassikaal bruikbaar in combinatie met het luisterspel. Zelfs een experiment met oudere leerlingen is niet ondenkbaar.
(H.H.)