langsheen het traject van de Reynaertroute die in 1955 was ingereden.
- Een kwarteeuw geleden werd 1963 te Rupelmonde uitgeroepen tot een Reynaertjaar en onder het ere-voorzitterschap van Stijn Streuvels werd toen de ‘Orde van de Vossestaart’ opgericht.
Te Lochristi (nabij Hijfte) werden twee Reynaertreuzen gedoopt en ter nagedachtenis van wijlen J. Goossenaerts werd er een Reynaertmonument onthuld, waarin beeldhouwer Firmin De Vos de samenzwering nabij Hijfte herschiep.
- 20 jaar geleden, op 23 juni 1968, werd naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het Reynaertbeeld van Poels een Reynaertdag georganiseerd te Sint-Niklaas en te Belsele. Te Sint-Niklaas werd de tentoonstelling Reinaart in de Wase kunst geopend, terwijl te Belsele een Reynaertglasraam van Staf Pyl werd voorgesteld. Op dit kunstbrandglasraam wordt de ontmoeting tussen Isegrim en Reynaert in de buurt van Belsele uitgebeeld.
- In 1973, ruim 15 jaar geleden waande men zich op de Grote Markt van Sint-Niklaas in Nobels hof. Tussen 19 en 27 mei voerden vele vrijwilligers er het Reynaertspel van Jos Houben op in een regie van Mark Liebrecht. Jaak Van der Helst, die het spel in 1985 regisseerde, speelde toen de hoofdrol.
Meestal werden rond dergelijke gebeurtenissen grootse Reynaertfeesten gebouwd en tal van manifestaties georganiseerd. Tot de klassiekers behoorden een opvoering van Reinaert de Vos van Paul de Mont en een aantal lezingen van gerenomeerde Reynaertspecialisten. Zo hielden de professoren Hellinga (Het laatste woord is aan Fierapeel) en De Keyser (Reinaert de Rabout) een lezing tijdens de feestelijkheden in Sint-Niklaas in 1958. Derde constante was een wandeling of een autorit langs het Reynaertpad.
Schijnbaar een beetje uit de toon vallend in bovenstaand lijstje van jubilea was de lezing van Goossenaerts in 1953. Nochtans was dit een belangrijke gebeurtenis voor de Reynaertstudie in het Waasland en in heel Vlaanderen. Goossenaerts wilde het Reynaertonderzoek nieuwe impulsen geven en sprak die dag ook zijn droom uit om een Reynaertroute door het Waasland tot in Destelbergen uit te stippelen. Enkele aanwezigen waren enthousiast en zo groeide geleidelijk een soort van ‘Reynaertacademie’, waarvan de