Reynaert op pad: beknopt verslag
Reinaart de vos door het Mechels Stadspoppentheater te Beveren
Reeds het tweede jaar te reke neemt v.z.w. De Spiegel samen met de BJGG hier een schitterend initiatief. Zij brengen kwalitatief hoogstaand toneelwerk naar de Beverse jeugd. Dankbaar zijn de Beverse scholen zeker.
Het Stadspoppentheater van Mechelen bracht Reinaart de vos voor 12, 13 en 14-jarigen. Het werd geen onverdeeld sukses. De idee en het scenisch concept zijn gewoonweg schitterend. De klankband is af, degelijk werk. De belichting daarentegen, deed sterk het vermoeden rijzen van improvisatie. Het omvormbaar eenheidsdecor zat vol vondsten en getuigde van vakmanschap en vernuft. Spijtig dat men die vernuftigheid niet steeds terugvond in de uitvoering.
De stemmen van de poppenspelers werden vaak afgeschermd door de wanden, de schermen en de ‘Nobelboom’, zodat er een wezenlijk verschil in duidelijkheid en stemvolume optrad. De meeste poppen waren van zeer goede kwaliteit, zelfs de roze Bruun, die met zijn modekleurtje wat meer accent gaf aan de grijs-, geel- en bruintinten. De beesten werden vaak op meesterlijke wijze gehanteerd, Reynaert, Isegrim, Firapeel, Gente, Botsaert... Een aantal echter, waaronder vooral het kleine grut, Tibeert en Cuwaert, deed kneuterig aan en kwam niet tot zijn recht. De slome karikaturale, plantaardige Nobel werkte op de zenuwen.
Storend naar de inhoud was in elk geval de inconsequente tekst naar de kinderen toe. De pape wordt door Tibeert in het kruis getast, zijn nobele delen worden geteisterd, maar de wolvin heeft van Reynaert enkel een kus gekregen en de welpen wordt zand in de ogen gestrooid. Kinderen weten het, of weten het niet.
Vaak worden tekstvreemde elementen ingebracht (Heer Halewijn) en wordt beeldspraak al te fors geëxpliciteerd. Dit is aanvaardbaar, vermits het eigen is aan het medium poppenspel en de kinderen geen tekstuele Reynaert verlangen. Maar zeer goede vondsten werden dan weer te weinig aangewend, zoals de poppenkast in de poppenkast, of het lied van Reynaert.