Editoriaal
Tiecelijn is de raaf uit het Reynaertverhaal, die Isegrim, Bruun en Tibeert bij de galg gaat verwittigen dat Reynaert aan het hof ‘meester bottelgier’ is.
De raaf geldt als een praatzieke, eigenwijze, onbetrouwbare en leugenachtige figuur. Hij staat voor het type van de boosaardige criticus. Willem waarschuwt in zijn proloog de critici om van zijn tekst te blijven, want
Te vele slachten si den raven
Die emmer es al even malsch
Sie maken sulke rimen valsch.
Maerlant schrijft over de raaf: ‘den vos mint hi bi naturen’. Vos en raaf zijn even listig en onbetrouwbaar.
Toch heeft deze moderne Tiecelijn, zoals de moderne Reynaert geen boosaardige bedoelingen. Tiecelijn wil u Reynaertnieuws en Reynaerdiaanse roddels brengen, soms ernstig, soms ludiek of met de nodige galgehumor. Steeds staat Reynaert centraal, hij die schurk en schelm is, middeleeuws en modern, wereldburger en Waaslander.
In Tiecelijn komt groot en klein nieuws in de vorm van kleine artikels, interviews, polemieken, bibliografische overzichten, boekbesprekingen, iconografisch materiaal, Reynaertcuriosa en aankondigingen van Reynaertmanitestaties- en publikaties. Alles betreffende dierenepiek wat in de echte wetenschappelijke literaire tijdschriften geen plaatsje vindt, zal Tiecelijn uitbrengen van op de galg.
Tiecelijn wil in de eerste plaats getuigen van het doorleven van Reynaert de vos in het Waasland en daarbuiten en een forum zijn voor alle ‘Reynaerdofielen’. Vervolgens wil Tiecelijn de Reynaertstudie nieuwe impulsen geven, vooral in het Waasland, waar dit aspect van het Reynaertgebeuren dreigt te verwateren. Daarom richt Tiecelijn zich in de eerste plaats tot leraren en studenten, heemkundigen, bibliothecarissen, kunstenaars, leden van de diverse Reynaertorden en journalisten, maar ook tot de literatuur-historici. Tiecelijn wordt een contactfiguur tussen de literair-wetenschappelijke, en de folkloristisch-toeristische Reynaertwereld. Deze kennismaking zal voor allen ongetwijfeld inspirerend werken.
Rik Van Daele