[Nummer 2. Proeven van taalwetenschap]
Woord vooraf
De titel van deze TABU-special brengt een eerdere, vergelijkbare publikatie in herinnering van het Nederlands Instituut in Groningen. Bij het ‘zilveren jubileum’, in 1978, van Albert Sassens promotie verscheen immers de bundel ‘Proeven van Neerlandistiek’. De voorliggende bijzondere aflevering van TABU beperkt zich tot de leeropdracht van de scheidende hoogleraar, de (Nederlandse) Taalkunde. Anders dan in de vorige bundel, zijn de bijdragen echter niet beperkt tot Groningen; overig taalkundig Nederland is ruim vertegenwoordigd met een brede scala aan onderwerpen.
De gelegenheidsredactie heeft besloten tot een globale, en zoals altijd wat arbitraire indeling. De bundel opent met een afdeling Categoriale Grammatica en Semantiek. Deze welhaast typisch Groningse sectie bevat bijdragen van Van Benthem, Bouma, Van der Geest, Hoeksema, Houtman, Jullens, Verkuyl, Ter Meulen en Wekker. Uit deze opsomming blijkt dat de artikelen, op één na, alfabetisch zijn geordend. Voor de bijdrage van Alice ter Meulen is van deze volgorde afgeweken, omdat die een reactie behelst op het stuk van Henk Verkuyl.
Ook binnen de vijf andere afdelingen wordt de alfabetische orde gevolgd: Government and Binding bestaat uit artikelen van Van Gestel, Kampers-Manhe, Klooster, Koster en Van Riemsdijk. Fonologie bevat stukken van de hand van Bloemhoff, Hoppenbrouwers, Van Lessen-Kloeke, Ter Mors, Streekstra/Reker en Van Zonneveld/Gilbers. Morfologie bestaat uit bijdragen van Van Marle, Meijs, Van den Toorn en Zonneveld. De sectie Taaldescriptie bevat achtereenvolgens bijdragen van Abraham, Van Caspel, De Haan (Sies), Van den Hoek, Kas, Paardekooper, Sassen (Jan Henk), Van Roijen en De Rooij. De laatste sectie bestaat uit artikelen op het gebied van Taal en Regio, een vakgebied dat van meet af aan de aandacht van de emeritus heeft gehad. In deze sectie vindt u bijdragen van Balk, Van Bree, Brummel, Daan, Schuurman/Wierenga en Wierenga/Oosterhof/Van Schuur. Deze TABU-special wordt afgerond met de bibliografie van Albert Sassen.
Naast deze bundel verschijnen onder redactie van Cor Hoppenbrouwers, Ineke Schuurman, Ron van Zonneveld en Frans Zwarts bij Foris in Dordrecht; Syntaxis en Lexicon; veertien artikelen bij gelegenheid van het emeritaat van Albert Sassen, en als Glot-special, jaargang 9, Nummer 1/2, Lexicon en Syntaxis; twaalf artikelen bij het afscheid van Albert Sassen.