Van Aaf tot z
Tofheid
Als je denkt aan woorden die nog eens heel erg in de mode zullen komen, denk je meestal aan iets uit het Engels, of een leuke hippe afkorting, of iets exotisch, misschien iets uit het Arabisch-Nederlands.
Maar je denkt niet zo gauw aan het woord curator.
En toch geloof ik dat curator aan een rappe opmars bezig is. Ik denk dat het woord curator daar zelf ook een beetje door overvallen is, en er misschien helemaal niet klaar voor was om zo vaak gebruikt te worden.
Want curator, laten we wel wezen, is nota bene Latijn. En dan de betekenis: een curator was iemand die de kunstwerken in een museum (stoffig!) verzorgde, of anders iemand die het beheer voerde over iemands bezittingen (nóg stoffiger!).
Maar dat is veranderd.
Je kunt tegenwoordig curator zijn van een heleboel dingen. Van de nieuwe service Cinetree bijvoorbeeld, waar beroemdheden als Halina Reijn en Joris Luyendijk films voor je uitkiezen. Halina en Joris, dat zijn dan dus de curators (als in: ‘Onze curators programmeren twee nieuwe films per week’).
Curator kun je ook zijn in zoiets leuks als de mode. Op een site voor kinderkleren staat een curator die opsomt welke kleren je aan moet in het nieuwe schooljaar.
Op Curated.nl staan er zelfs heel veel bij elkaar. Nederlands grootste curators op alle gebieden. Zo is er bijvoorbeeld een vrouw genaamd Marjan Ippel, die, welnu, lees zelf maar: ‘Marjan cureert food. En hoe. Op een heerlijke en eerlijke manier zorgt ze voor hapklare overzichten van (letterlijk) hete en niet zo hete trends.’
Food cureren, dat is dus iets anders dan eten koken. Cureren, leerde ik hoe meer ik erover las, heeft te maken met dingen die ‘met de hand geplukt’ worden, altijd op een zeer ‘persoonlijke manier’.
Op Curated.nl stond godzijdank ook eindelijk een definitie van al die nieuwe curatoren die we ineens aantreffen. ‘Curatoren zijn gewoon mensen. Maar geen gewone mensen. Het zijn mensen met een extra zintuig voor tofheid.’
Oei, een extra zintuig voor tofheid. Je zal er maar mee opgescheept zitten. Het lijkt me bijna net zo moeilijk als een zesde zintuig hebben. Overal zie je tofheid, en daar moet je dan wat mee.
Nou, dat zet je dan dus op een site zodat mensen met minder oog voor tofheid ook eindelijk weten wat er tof is.
Met zoveel curatoren in omloop wordt het nog eens heel knap als je ergens dingen weet te vinden die nog níét gecurateerd zijn.
AAF BRANDT CORSTIUS