Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Klerestreek/klerenstreek
? Als je van het hart moet dat iets een rotstreek is, schrijf je dan klerestreek of klerenstreek? En waar komt die negatieve betekenis van dit klere(n)- eigenlijk vandaan?
Illustratie: Matthijs Sluiter
! In de betekenis ‘rotstreek’ is klerestreek de juiste spelling. De tussen-n blijft volgens de officiële spellingregels achterwege ‘wanneer een of elk van beide delen, of het geheel, niet (meer) herkenbaar is als afzonderlijk woord in de oorspronkelijke betekenis’, en dat is ook het geval bij klerestreek.
Het voorvoegsel klere- heeft namelijk niets met kleding te maken. Het is ontstaan uit de krachtterm klere in de verwensing ‘Krijg de klere’ en versterkingen als ‘Hij schrok zich de klere.’ Voor de herkomst van dat klere bestaan twee verklaringen: het kan een verbastering zijn van de ziektenaam cholera (en is dan vergelijkbaar met voorvoegsels als pest-, tering- en tyfus-, die ook naar ziektes verwijzen), maar ook van het Franse woord colère, dat ‘woede’ betekent. De etymologische woordenboeken neigen tegenwoordig naar die tweede verklaring, die beter aansluit bij de klemtoon en de uitspraak.
Bij samenstellingen met kleren in de betekenis ‘kleding’ komt er wel een n: klerenborstel, klerenzaak. Alleen worden zulke woorden meestal vermeden vanwege de associatie met het voorvoegsel klere-; in plaats daarvan wordt dan gekozen voor bijvoorbeeld kleerborstel en kledingzaak.