Het Engelse goose
De naam van de stad is voor het eerst te vinden in een document uit 1216 en werd toen gespeld als Gous. Het is vrijwel zeker dat de naam toen al met een oe-klank werd uitgesproken. Waarom werd Goes met ou gespeld? Misschien was de stadsklerk die deze akte opstelde goed bekend met de Franse spelling van de oe-klank - ook toen al schreven de Fransen die als ou - en vond hij het wel chic om die na te volgen.
In 1333 werd voor het eerst de moderne spelling Goes gebruikt. En kort daarna moet het misverstand zijn ontstaan dat Goes iets met ganzen te maken zou hebben gehad. De oude betekenis ‘stroom’ was uit het collectieve geheugen weggezakt, maar geen nood: een nieuwe ‘verklaring’ diende zich aan. Omstreeks het jaar 1400 hadden de inwoners van Goes nogal wat handelscontacten met Engeland, zo schrijft de historicus C. Dekker in zijn boek Een schamele landstede (2002), en de naam Goes leek wel héél sterk op goose, het Engelse woord voor ‘gans’.
Het zal dan ook wel geen toeval zijn dat juist in die periode het stadswapen ontstond: met die gans erin. De associatie met ganzen moet vervolgens tot de mythe geleid hebben dat de naam Goes is afgeleid van een herberg De Gans. Ook kwam hieruit rond 1540 de straatnaam Ganzenpoort voort, voor een straat die tot dan toe Zuidpoort had geheten.
Het wapen van Goes in een publicatie uit 1777.
Gemeentearchief Goes