Corrupt
Toevallig op dezelfde dag bepaalde een andere rechter dat omroep PowNed een bestuurslid van Buma/Stemra ‘corrupt als de neten’ en ‘corrupt as hell’ mocht noemen. Buma/Stemra is een stichting die de muziekrechten van liedjes int en verdeelt. Het bestuurslid had een componist aangeboden om diens rechten, waar een probleem mee was, via Buma/Stemra te regelen, op voorwaarde dat hij daarbij als diens uitgever mocht optreden. Op die manier kon hij 33 procent van de opbrengst in eigen zak steken.
Ben je dan ‘corrupt’? In het vonnis schrijft de rechter: ‘Corrupt is geen wettelijk begrip en kent geen eenduidige betekenis. Het kan duiden op diverse ernstige strafrechtelijke feiten, zoals fraude, omkoping en afpersing. Het begrip kan ook duiden op “vriendjespolitiek”, misbruik van macht en ander “niet integer” handelen.’
Heeft de rechter gelijk? Het hangt er maar van af in welk woordenboek je kijkt. In de grote Van Dale wordt corrupt enigszins vaag en ruim omschreven als ‘omkoopbaar, omgekocht, onbetrouwbaar’. Van Dale Hedendaags Nederlands daarentegen geeft alleen ‘bereid zich te laten omkopen, omkoopbaar’ en ook in het Prisma Handwoordenboek blijft de betekenis beperkt tot: ‘omkoopbaar’. De woordenboeken zijn het dus niet helemaal met elkaar eens.
Wie in grote hoeveelheden tekst nagaat hoe corrupt daadwerkelijk gebruikt wordt, komt daar, ook nu vooral weer bij de populaire media, voorbeelden tegen van allerlei vormen van onfatsoenlijke belangenverstrengeling. Tv-presentator Beau van Erven Dorens bijvoorbeeld schreef in een column voor de Nieuwe Revu over ex-collega Albert Verlinde: ‘Ik ken niemand die zo corrupt is.’ Daarmee bedoelde hij niet dat Verlinde omkoopbaar is, maar wel dat hij aan onfatsoenlijke belangenverstrengeling doet: Verlinde zou als tv-presentator voortdurend dingen doen waar hij als theaterproducent voordeel van heeft. Om precies zo'n vorm van belangenverstrengeling ging het ook in de PowNed-zaak.
En ook hier vond de rechter ‘dat het een persorgaan in zekere zin vrij staat te overdrijven en/of te provoceren’. De berichtgeving over de ‘corrupte’ man was zwaar aangezet, maar de kijker weet dat PowNed dat doet. Je vraagt je af of de man de rechtszaak had gewonnen als het niet een PowNed-verslaggever maar een NOS-nieuwslezer was geweest die hem ‘corrupt’ had genoemd.