Lezer
Samenstelling: Redactie Onze Taal
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
Foto: Annemieke Willemsen
Naam Peter Noordermeer.
Woonplaats Dreischor.
Geboren 28 mei 1945 in Zierikzee.
Beroep Gepensioneerd journalisteindredacteur, nu freelance persklaarmaker-corrector voor uitgeverijen.
Partner Annemieke Willemsen, ook persklaarmaker-corrector.
Kinderen Twee (uit een eerdere relatie).
Opleiding Kweekschool, aktes handenarbeid en orthopedagogiek.
Hobby's/vrije tijd Lezen, botanie, fotografie en af en toe een hengeltje uitgooien op de Oosterschelde.
Onze Taal-lid sinds 2004.
Waarom werd u lid? De redactie waar ik werkte had een abonnement. Toen ik met vervroegd pensioen ging, heb ik zelf een abonnement genomen.
Andere tijdschriften Elsevier, HP/De Tijd en Vrij Nederland. En Allerhande van Albert Heijn: het is zelden te eten wat erin staat, maar het is qua concept en vormgeving het mooiste blad van Nederland.
Krant De Volkskrant en donderdag, vrijdag en zaterdag NRC Handelsblad.
Televisieprogramma De reportages van National Geographic over vliegtuig- en andere ongelukken; ze zeggen veel over het algemeen menselijk tekort, maar ook over het vernuft waarmee dat laatste wordt blootgelegd.
Radioprogramma Geen.
Boek Het verzameld werk van Willem Elsschot; Gerard Reve, Nader tot U en Op weg naar het einde; de biografieën van grote schurken, zoals Joseph Kennedy (de vader van), Stalin, Hitler, Goebbels, Heydrich en Mao.
Website Geen.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? De rubrieken: ‘Reacties’, ‘Vraag en antwoord’, ‘Taaltest’, ‘Taalergernissen’, ‘Lezer’ en als toetje ‘Ruggespraak’. Daarna af en toe een artikel, tot ik na een paar weken op een haar na alles heb gelezen.
Wat zelden? Zeg maar nooit: Aaf Brandt Corstius.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Hoe de taal verandert -soms sluipenderwijs (‘hij heb’ is bijvoorbeeld bijna gemeengoed), soms schoksgewijs: als Louis van Gaal zegt: ‘De media heeft...’, nemen de ‘kwaliteitskranten’ en de radio dat vrij snel over. (Dat wordt dus binnenkort: ‘De media heb.’)
Welke niet zo? Het taalgebruik van bekende Nederlanders. Dat kennen we immers wel.
Aantrekkelijkste taaltrend Geen.
Ergerlijkste taaltrend Het verdwijnen van de superlatief. Zelfs op radio en tv hoor je steeds vaker: ‘de meest goede’, ‘de meest grote’ en ‘het meest mooie’. Het is een schande.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Als Annemieke en ik allebei hebben gewerkt aan een manuscript of een proef, kunnen we 's avonds aan tafel geen van beiden ongestraft iets zeggen als: ‘Dat boek wat jij doet, hoe is dat?’
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Paardebloem, biggekruid en elzetakje schrijven in plaats van paardenbloem, biggenkruid en elzentakje.
Beste taalgebruiker De dichter Ed Leeflang (1929-2008).
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? De Nederlandse Taalunie verordonneren de spelling tot na mijn overlijden met rust te laten.
Lelijkste woord Hapjespan.
Mooiste woord Guichelheil.