Google op de bres voor bedreigde talen
‘En dit is het gebaar voor Aldi’, zegt een vrouwenstem, terwijl ze een hoofddoekje lijkt om te knopen. ‘Het is gebaseerd op het vooroordeel dat mensen met een hoofddoekje vaker bij de Aldi kopen.’ Te zien is een filmpje over woordvorming in de Nederlandse Gebarentaal. Het werd vorig jaar gemaakt door Radio Nederland Wereldomroep, en het is onlangs opnieuw gepubliceerd door de nieuwe website Endangered Languages, oftewel: ‘bedreigde talen’. Die website werd ontworpen op initiatief van internetgigant Google, en de ambities zijn groot.
Volgens diverse experts zal de helft van de huidige 6000 talen aan het eind van deze eeuw zijn verdwenen. Door zo veel mogelijk informatie over kwetsbare talen bijeen te brengen, hoopt Endangered Languages dat proces te vertragen. Het blijft zeker niet beperkt tot een paar filmpjes: op den duur moeten wetenschappers en enthousiastelingen er boeken, artikelen en allerlei andere beschikbare kennis met elkaar kunnen delen.
Er zijn vooralsnog maar weinig Nederlandse en Vlaamse (streek)talen op de site gedocumenteerd - naast de gebarentalen eigenlijk alleen het Fries. Echt druk op de wereldkaart van Endangered Languages is het in minder welvarende gebieden, zoals Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en Nepal.
Opvallend genoeg is het tijdschrift National Geographic vorig jaar een vergelijkbaar project begonnen: Enduring Voices. Dat project bekijkt de bedreigde talen met een vast team van taalkundigen. Op het eerste gezicht levert dat een gestructureerder, maar minder veelomvattend resultaat op.