Kees van der Zwan
‘Mijn dialect is mijn moedertaal’
Nieuwe tv-serie over dialectsprekers
Dialecten en streektalen worden van alle kanten beschermd en gekoesterd, maar intussen spreekt bijna geen mens die toch nog echt, in het dagelijks leven? Dit najaar is er een serie op tv die dit idee uitvoerig weerspreekt. Negen min of meer bekende Nederlanders laten dan zien en horen wat hun dialect voor hen betekent.
Twan Huys in een aflevering van Dat is andere taal! Naast hem zijn vader en presentator Johan Overdevest.
Foto: NTR
Het tv-scherm toont een presentatiedesk, gehuld in een blauwe waas. Meteen verschijnt er een grote letter N, en tijdens de klanken van de begintune komt dan de presentator scherp in beeld: Twan Huys. Dit is, met andere woorden, het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Of toch niet? Twan Huys begint zó:
Gojen aovend en welkóm beej ein unieke oetzending van Nietsoor, want Nietsoor is vanaovend veur 't iers in zien bestaon op d'n antenne in 't Venloos dialect, in 't kader van 't programma Det is andere taol!
Huys spreekt hier de taal waarmee hij is opgegroeid: een mengvorm van dialecten uit de plaatsen Grubbenvorst, Hout-Blerick, Sevenum en Horst, in de omgeving van Venlo. We kijken naar het begin van de derde aflevering van Dat is andere taal!, een achtdelige tv-serie over dialectsprekers die de NTR dit najaar wekelijks zal uitzenden. Presentator Johan Overdevest reist in elke aflevering door Nederland en ontmoet min of meer bekende Nederlanders voor wie het dialect een alledaagse realiteit is. Zo staat in de eerste aflevering (maandag 3 september, 19.25 uur, Nederland 2) Herman Finkers centraal, cabaretier en spreker van het Twents. Hij heeft het vooral over de toekomst van dialecten en streektalen. In de andere afleveringen komen voetbaltrainer Foppe de Haan aan het woord (over zijn geliefde Fries), de Twentse politica Sabine Uitslag (over de rol van dialect in de zorg), de Groningse zanger Arnold Veeman (over integratie en dialect), SP-boegbeeld Jan Marijnissen (over zijn Brabants en de beeldvorming daaromheen), de Zeeuwse cabaretière Katinka Polderman en de Achterhoekse zanger Bennie Jolink (over emotie), en ten slotte zanger Stef Bos (over dialect en nostalgie).