Redactie Onze Taal
Tamtam
Nederlab maakt oude taal doorzoekbaar
Eind volgend jaar gaat er een website in de lucht waarmee op den duur alle gedigitaliseerde Nederlandse teksten eenvoudig doorzoekbaar worden: Nederlab. Dat is een soort superzoekmachine waarmee digitaal opgeslagen boeken, kranten, tijdschriften, wetteksten, jaarverslagen en dergelijke vanaf de achtste eeuw tot heden snel kunnen worden doorgevlooid en geanalyseerd. Onlangs heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het project. De rest van de benodigde vier miljoen komt van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en uit Europese fondsen.
Nicoline van der Sijs, coördinator Nederlab.
Foto: Fotostudio Maarten Koch
Nederlab, een samenwerkingsverband van allerlei organisaties die gedigitaliseerd drukwerk beheren (zoals het Meertens Instituut, de Koninklijke Bibliotheek en universiteitsbibliotheken), moet een einde maken aan wat wel ‘het digitale drama’ wordt genoemd. De afgelopen decennia zijn er miljoenen pagina's tekst in de computer gezet - van teksten in dialect tot historische kranten -, maar de instituten die dat deden, hanteerden daarbij niet dezelfde standaard. Het gevolg: wie al die teksten wil doorzoeken, raakt al snel de weg kwijt.
Volgens Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut, komt er nu ‘voor iedereen een gigantische bak gedigitaliseerde pagina's beschikbaar. Alleen al de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) levert drie miljoen digitale pagina's proza en poëzie van de Middeleeuwen tot nu.’ Nicoline van der Sijs, bij het Meertens Instituut coördinator van Nederlab: ‘In andere landen bestaat niets vergelijkbaars.’