Tegenstander
Asschers doel is onmiskenbaar nobel, maar gaat deze enorme inspanning ook werken? In elk geval is er iets in te brengen tegen de visie op taal die uit het plan spreekt. In de eerste plaats gebruiken zeer jonge kinderen taal vooral om de wereld te leren begrijpen. Ze krijgen door de taal als het ware vat op hun omgeving. Wélke taal dat is, maakt niet veel uit, als de kinderen maar de kans krijgen om zo veel mogelijk te spreken. Daaruit volgt dat het nut van een specifieke taal, zoals het Nederlands, in deze fase gauw overschat wordt.
Daar komt een ander bezwaar bij. Asscher heeft een bij uitstek instrumentalistische visie op het verwerven van een tweede taal. Het Nederlands, zo lijkt hij te denken, is zoiets als een bezem die een immigrant op straat vindt. Hij pakt hem op, kijkt hoe anderen ermee bezemen en voortaan bezemt hij enthousiast zelf. Er zijn mensen die een nieuwe taal zo opvatten. Maar het zou kunnen dat de gezinnen waar Asscher de vve voor bedoeld heeft, een andere opvatting hebben over taal - en dan vooral onze taal. Misschien zien ze het Nederlands als een symbool van het niet-eigene, als iets wat hen bedreigt. De weigering om het kind naar de vve te laten gaan, is dan geen incident of gevolg van gebrek aan informatie. Het past juist in de opvoeding. Zo'n fundamentele instelling verander je niet met een boete.
Wat vindt u ervan? Moet er een boete komen voor ouders die peuter niet naar de voorschool sturen?
Geef voor 22 mei uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Boete voor peuters die niet naar de voorschool gaan’ of ‘Geen boete voor peuters die niet naar de voorschool gaan’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In het volgende nummer de uitslag.