■ Volledigheid
Werken die wetten waarin begrijpelijke teksten verplicht worden? Het lijkt naïef om te denken dat de wet alle begrijpelijkheidsproblemen oplost. Ook is het naïef te veronderstellen dat een toezichthouder, zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen of de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de begrijpelijkheid van documenten kan afdwingen. Toezichthouders kunnen banken, verzekeraars en farmaceutische bedrijven aanzetten tot betere formuleringen, maar in de praktijk lijken zij meer belang te hechten aan volledigheid dan aan begrijpelijkheid.
Voor medisch onderzoek zagen we dus al een lijst met twintig onderwerpen die aan bod moeten komen. Voor de startbrief bij het pensioen is een lijst gemaakt met wel 22 verplichte onderwerpen. En in medische bijsluiters mag geen bijwerking onvermeld blijven, ook al is die maar bij één op de 10.000 patiënten vastgesteld.
Behalve van volledigheid verwacht men - we zagen het hiervoor al - dus ook veel van standaardteksten. Is dat eigenlijk wel terecht? Ik ken geen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de voorgeschreven modellen de vindbaarheid en begrijpelijkheid van deze informatie bevorderen. Van de toezichthouders zijn wel diverse rapporten beschikbaar waaruit blijkt dat het nog niet zo best gesteld is met de begrijpelijkheid van de genoemde genres.
Zo publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2008 en in 2009 rapporten waarin geconcludeerd werd dat informatie van ziekenhuizen aan patiënten voordat zij een operatie ondergingen niet voldoende duidelijk was. De AFM concludeerde dat de startbrieven bij pensioenen niet voldoende begrijpelijk zijn. Henk Pander Maat (van de Universiteit Utrecht) deed in opdracht van de AFM een onderzoek naar hypotheekinformatie en trok de conclusie dat er minder dan 20% kans is dat klanten gevraagde informatie kunnen vinden en begrijpen. In ander onderzoek naar drie medische bijsluiters ontdekten we dat geen enkele bijsluiter de Europese norm haalde die stelt dat 80% van de lezers alle vragen erover goed moet kunnen beantwoorden.