■ Kritisch
U ziet: iedereen kan bijdragen aan de etymologische kennis van het Nederlands. Wees daarbij vooral kritisch. Zo is op de website van snoepwinkel Jamin te lezen: ‘Jamin is uitvinder van de oer-Hollandse, maar wereldberoemde bitterkoekjes.’ Zou het? Die mythe is gemakkelijk door te prikken: in het WNT komt al een citaat met bitterkoekje voor uit 1777 - terwijl de eerste Jamin-winkel is geopend in 1883 (volgens de officiële website van Jamin), of in 1870 (volgens Wikipedia). Natuurlijk proberen we nog een ouder jaartal dan 1777 te vinden, maar de twee belangrijkste tekstbronnen uit deze periode geven niet thuis: in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (Dbnl.org) komt het woord niet voor en de Early Dutch Books Online (EDBO) begint pas in 1781.
Als we dan nog even verder kijken naar de herkomstgegevens in het WNT (‘Uit Bitter en Koekje. Zeker bekend gebak dat te gelijk zoet en eenigszins bitter smaakt’) en de receptuur van bitterkoekjes op internet, hebben we voldoende informatie om de etymologie van bitterkoekje in de Etymologiewiki op te nemen:
bitterkoekje ‘rond koekje bereid met bittere amandelen’: Voor de tweede maal dejeuneert men in de Koffyhuysen..., met Chokolaad, Coffy, Broodjes, Liqueurs, Bittere-Koekjes [1777; WNT]. Samenstelling van bitter en koekje, zo genoemd vanwege de enigszins bittere smaak.
Bitterkoekje brengt ons op een hele reeks interessante woorden die smeken om een etymologie: koekjesnamen als kletsmajoor, kletskop, petitfours, bokkenpootje, lange vinger, bastognekoek, pennywafel, café noir, mergpijpje, pindarotsje, Weesper mop, eierkoek, boomstam en amandelgebak. Een deel van deze woorden staat geheel ten onrechte niet eens in de grote Van Dale. Van sommige is wel begrijpelijk waarom ze zo zijn genoemd (boomstam - naar de vorm), van andere is dat niet direct inzichtelijk (petitfours, Weesper mop), maar voor alle benamingen willen we weten: Sinds wanneer kennen we ze? Hoe komen we eraan? Door wie zijn ze verzonnen?
Aan de slag, zou ik zeggen.
De Etymologiebank kan sinds kort worden aangevuld met behulp van de Etymologiewiki.