■ Bluswater
Weiers konden dienen voor verschillende doeleinden. Over De Weijert in het Drentse dorp Dwingeloo melden Reinder Smit, Gert Jan Baaijens en Geert Hendrik Kocks in hun boek Fragmenten uit de geschiedenis van Dwingelo (1982): ‘In deze buurt lag vroeger één van de vele brandkuilen die het dorp Dwingelo telde.’ Een brandkuil was een vijver waaruit de brandweer water kon halen om branden te blussen. Opvallend detail: in datzelfde Dwingeloo ligt, op korte afstand van De Weijert, een straat met de naam De Vijvers. Maar déze vijvers zullen wel geen bluswater hebben geleverd, want, zo schrijven de genoemde auteurs, ze lagen ooit in een weiland waar koeien graasden. Ze zullen dus voor drinkwater hebben gezorgd.
Een weier kon ook een visvijver zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de weier waarnaar de Weiersstraat in Assen genoemd is, zo meldt de Wikipedia-pagina over ‘Straatnamen in Assen’. Ook die vijver is verdwenen, maar de naam leeft voort.
Naar een visvijver heet waarschijnlijk ook de wijk De Wijert in het zuiden van de stad Groningen. De wijk is genoemd naar een kasteel De Wiardt, dat op zijn beurt vermoedelijk naar een vijver genoemd is. Wikipedia weet te vertellen dat er in een overdrachtsbrief uit 1577 sprake is van ‘visscheriën’ (‘visvijvers’) bij het Huis de Wiardt.
Van visvijver via kasteel naar stadswijk, dat is een flinke sprong. Maar er is ook een visvijver die het nóg verder geschopt heeft en zijn naam aan een heel dorp heeft gegeven. Dat dorp heet Wijer en ligt niet ver van de Belgische stad Hasselt. In een document uit 1363 werd het nog aangeduid als Vivario.