Die verhaal
Walter Pier - Wassenaar
In het filmpje waarmee datingsite Lexa.nl in de zomermaanden reclame maakte voor zijn diensten, zegt de voice-over op een gegeven moment dat er bij Lexa elke week 234 nieuwe verhalen beginnen. ‘Wanneer komt die van jou?’, klinkt het vervolgens uitdagend. Veel kijkers zullen hier geen boodschap aan hebben omdat ze niet op zoek zijn naar een date, maar daarnaast zal niet iedere kijker gecharmeerd zijn van dat verwijswoordje die. Volgens de regels had Lexa hier dat moeten gebruiken.
Het reclamefilmpje doet echter vermoeden dat het niet lang meer zal duren totdat dat die als ‘goed’ ervaren wordt. Ga maar na: aan dit filmpje zal toch al snel door tien, twintig mensen gewerkt zijn, en dan zijn er ook nog een aantal mensen van Lexa.nl (tien, twintig, meer?) die het gezien en uiteindelijk goedgekeurd hebben. En blijkbaar heeft niemand van al die communicatie-professionals dat verwijzende die als fout ervaren.
En nu het op tv te horen is, krijgt het een voorbeeldfunctie. Iedereen die nog twijfelde tussen die en dat, kiest nu misschien nog net iets eerder voor die. Nog een paar van dit soort reclames en het verwijzende dat is definitief uit dit soort zinnen verdwenen. Wat we hier zien, is taalverandering aan het werk.