Voorstander
Alles aan de borden geeft een signaal over welke provincie men betreedt. De vorm van het blad en de rode kleur zijn Friese symbolen die iedereen kent van de vlag, voetbalclub Heerenveen en de koffiemelk. Het gebruik van de Friese taal versterkt dat signaal nog eens: ook hier is de symboolwaarde belangrijker dan het overbrengen van een inhoudelijke boodschap. De functie van de teksten is namelijk expressief: de provincie laat de binnenkomende toerist in de officiële provincietaal weten dat hij welkom is, en de vertrekkende dat hij later wéér welkom zal zijn. Bij zulke boodschappen gaat het er vooral om dát ze gedaan worden en dat het op een oprechte manier gebeurt. De precieze inhoud is van minder belang. Met andere woorden: een toerist heeft echt geen cursus Fries nodig om het bord te begrijpen.
Omdat het gebruik van het Fries vooral symboolwaarde heeft, is het onzin om te beweren dat de borden een annexionistische bedoeling hebben. Dat zou wel het geval zijn als er een bordje stond met ‘Hier spreekt men Fries.’ De Friese taal staat voor Friesland op dezelfde manier als de koe, de Sneekweek, kaatsen en het pompeblêd: het verband is nogal indirect en vaag. Friese teksten afwijzen omdat er in het zuidoosten van Friesland geen Fries gesproken wordt, zou hetzelfde zijn als de pompeblêdvorm van de borden afwijzen omdat dit gewas niet gedijt in de Oldeberkoopse dreven.
Foto: Nieuwsdienst Friesland Holland
Wat vindt u ervan? Mogen de Friese provinciale welkomstborden enkel in het Fries?
Geef voor 22 november uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Borden in Friesland: enkel Fries’ of ‘Borden in Friesland: niet enkel Fries’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.