■ Andere adviezen?
Naast die gewijzigde koers is er ook sprake van voortschrijdend inzicht, om het zo maar te noemen. Zo werd in de eerste aflevering geadviseerd naar verluid te schrijven, maar in juni 1993 werd juist aangetoond dat het naar verluidt moest zijn. Dat adviseren we nu nog; de uitleg vindt u op de pagina hiernaast. Ook de andere kwesties uit november 1985, arbeids(des)kundige en Jan(')s boek, worden hiernaast opnieuw besproken. Verder komen de constructies hun respectievelijke echtgenoten en sociale en organisatiepsychologie, beide in 1987 afgekeurd, aan de orde.
Is er dan zo veel veranderd in vijfentwintig jaar? Nee, dat niet. Er zijn opvallend veel kwesties waar we niet anders over zijn gaan denken. In de tweede aflevering, uit december 1985, werd betoogd dat dankzij een juist woord was, ook al stond het (toen) niet in het Groene Boekje, en dat zowel een aantal mensen kwam als een aantal mensen kwamen correct is. Dat een woord niet in woordenboeken hoeft te staan om juist te zijn, is nog steeds een veel gegeven antwoord, en onze mening over een aantal is evenmin veranderd.
Wel is het zo dat we tegen sommige kwesties anders aankijken. Dat heeft deels met veranderde woordenboekvermeldingen te maken, maar zeker ook met de instelling dat we - vaak in overleg met andere deskundigen - zelf op zoek gaan naar verklaringen. Lange tijd waren we voorzichtig met woorden als meerdere en betreffende (zie ook de pagina hiernaast), omdat vrij veel mensen die als germanismen opvatten en ze dus niet in Onze Taal wilden zien. Nu redeneren we anders: de woorden passen goed in het Nederlands en zijn zodanig ingeburgerd dat ze niet meer als ‘fout’ kunnen worden bestempeld.
Maar uiteindelijk is de taal zelf in vijfentwintig jaar niet zo ingrijpend veranderd. En trouwens, dat geldt ook voor de vragen die mensen stellen.