■ De man die zijn taal kwijtraakte
‘Da woahs’, zegt John Hale pal na zijn beroerte. En dat blijft hij geregeld zeggen - waarschijnlijk een betekenisloos automatisme, al meent zijn omgeving er ‘the walls’ of ‘the wars’ in te horen.
Aanvankelijk kan Hale weinig: gesproken woorden aan voorwerpen koppelen, bijvoorbeeld, lukt nog niet. Hij schrijft zinnetjes wel correct over, maar als hij spontaan schrijft, verschijnen er onzinwoorden op papier - passend binnen de Engelse spellingpatronen, dat wel. Van Scrabble-blokjes weet hij bestaande woorden te vormen, en hij lijkt ze te snappen: hij legt liever eros dan rose.
Hij haalt tal van fouten uit de proeven van het boek dat hij kort tevoren voltooid had, maar ziet er nog veel meer over het hoofd. Ook kan hij, door kaartjes te tekenen, feilloos uitleggen waar ontbrekende gegevens te vinden zijn.
Hale lijkt op zeker moment te beseffen dat hij onverstaanbaar is. Desondanks blijft hij ‘praten’, omdat hij met toonhoogte, ritme, timbre, intensiteit, stiltes en goed getimede beurtwisselingen veel weet over te brengen. Ook leest hij volop vakliteratuur. In de rubriek ‘Verrijk uw woordenschat’ van maandblad Het Beste scoort hij 97 procent - onwaarschijnlijk hoog. Maar een eenvoudige w-vraag beantwoorden gaat niet: het hele concept van ‘wie’ of ‘wat’ lijkt hem te ontgaan.
Na ruim een jaar schrijft hij spontaan iets betekenisvols: ‘Vermeer’. Ook andere kunstenaarsnamen keren terug, en daarna gewone woorden, zij het zelden spontaan, maar meestal wanneer ze hem waren gedicteerd. Woorden die regelmatig gespeld of vervoegd zijn, vindt hij moeilijker dan de onregelmatige, zoals knife en went, die hij ooit apart heeft moeten leren. Abstracte begrippen als ‘democratie’ snapt deze intellectueel beter dan concrete als ‘tafel’.
Drie jaar na zijn beroerte begint hij weer greep te krijgen op de thematische rollen (zie het artikel hiervóór), waarna hij w-vragen weer begrijpt en romans gaat lezen. Hij leert moeizaam twaalf woorden uitspreken en correct gebruiken. En na zes jaar, als hij 75 is, begint hij weer correcte zinnetjes te schrijven. Kort daarop overlijdt hij.