Lezer
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
SAMENSTELLING: REDACTIE ONZE TAAL
Naam Olaf Ruiter.
Woonplaats Groningen.
Geboren 9 november 1975.
Beroep Docent mbo.
Partner, kinderen Geen partner, geen kinderen.
Opleiding Havo, vwo, universiteit (geschiedenis; niet afgemaakt), lerarenopleiding.
Hobby's/vrije tijd Fotografie. Ik ben bestuurslid van Stichting Clear. Deze stichting haalt ieder jaar de World Press Photo-tentoonstelling naar Groningen.
Onze Taal-lid sinds 21 november 2009.
Waarom werd u lid? Ik heb het lidmaatschap cadeau gekregen van mijn oma, op het jongste congres van Onze Taal.
Andere tijdschriften Als ik weer lang in de trein moet zitten, koop ik graag Vrij Nederland.
Krant nrc.next.
Televisie Andere tijden, Zembla, Tegenlicht en VPRO's import. Ik hou van onderzoekende en informatieve televisie. Maar ook Draadstaal en Little Britain vind ik heerlijk.
Radio Ik ben niet echt een radioluisteraar. Als de radio aanstaat, is het vaak 3FM of Radio 6.
Boek De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans.
Website YouTube en natuurlijk Wikipedia.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? De rubrieken ‘Vraag en antwoord’ en ‘Taalergernissen’.
Wat zelden? ‘Hom of kuit’ is een rubriek die ik nog weleens wil overslaan.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Etymologie. Ik hou er wel van om erachter te komen waar uitdrukkingen en woorden vandaan komen. Maar ik vind het ook interessant om modern taalgebruik te analyseren. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van het artikel ‘Heibel om hun’, van Peter-Arno Coppen.
Favoriete Onze Taal-artikel Ik heb met veel plezier het stuk van Berthold van Maris over Nederlands in buitenlandse films gelezen.
Foto: Bart Versteeg
Aantrekkelijkste taaltrend Ik weet niet echt een aantrekkelijke taaltrend te noemen. Wél weet ik heel goed wat ik vervelend vind. Dus op naar de volgende vraag.
Ergerlijkste taaltrend Heel ergerlijk vind ik het dat sommige jonge mensen proberen een soort ‘hiphop’-Nederlands te spreken door de taal van Amerikaanse rappers te vertalen. In de praktijk betekent dat vooral dat ze woorden toevoegen die er niet horen, woorden weglaten die er juist wél horen of de woordvolgorde veranderen. Erg lelijk!
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Jazeker. Ik kan het niet laten mensen te verbeteren die hun gebruiken waar het zij moet zijn. Uiteraard doe ik dat bij mijn leerlingen, maar soms ook bij collega's.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Het is niet echt een taalfout, maar ik heb laatst een probleem ‘geëscaleerd’. Dat betekent niet dat je het probleem uit de hand hebt laten lopen. Het is een verschrikkelijke manier om te zeggen dat je een probleem bij een leidinggevende hebt neergelegd.
Beste taalgebruiker Mijn grootvader, Philip Bloemendal.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Een referendum houden over hoe we het muntstuk van 0,20 euro gaan noemen. Een kwintje of een twuppie?
Lelijkste woord Ombuigen als je ‘bezuinigen’ bedoelt.
Mooiste woord Er zijn ongetwijfeld heel veel mooie woorden. Maar feeëriek blijft sprookjesachtig mooi.