Tegenstander
Het wegdrukken van het f-woord heeft iets willekeurigs. Waarom dit woord wel, en andere schuttingtaal - ik weersta de verleiding om shit en kut te noemen - niet? Of worden op termijn alle onwelgevallige woorden door een piep vervangen? In dat geval gaat de televisie nog meer op een volière lijken dan nu al het geval is. Het uiten van dergelijke termen mag dan betreurenswaardig zijn, het is altijd informatief. Soms zeggen de woorden iets over de emotionele staat, en meestal iets over de sociale achtergrond van de spreker. Altijd handig om te weten.
Wegpiepen heeft ook iets geniepigs, iets onoprechts; het is veel ridderlijker om de gebruiker van het f-woord recht op de man af te vragen zijn woorden wat zorgvuldiger te kiezen.
Een belangrijk bezwaar tegen een piep bij elke fuck is dat dit gebaseerd is op een betwistbare woordtheorie, namelijk dat een woord een vaste, want oorspronkelijke betekenis heeft. Maar woordbetekenissen zijn eerder vloeiend, afleidbaar uit telkens weer andere gebruiksnuances. Zo ook hier. De eerste minister van Nederland liep vlak voor de verkiezingen in Volendam rond in een T-shirt met het opschrift ‘Fuck drugs’. Hieruit is alleen maar af te leiden dat voor hem fuck X als eerste betekenis heeft: ‘weg met X’.
Kortom: de piep is totaal overbodig.
Wat vindt u ervan? Moet het woord fuck op tv worden weggepiept?
Geef voor 23 augustus 2010 uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Het woord fuck moet op tv worden weggepiept’ of ‘Het woord fuck hoeft op tv niet te worden weggepiept’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.