Ingepakt
Magnum Gold?!
Arjen van Veelen
De meestgelezen teksten zijn misschien wel de teksten die we dagelijks voorbij zien komen op verpakkingen. Ze moeten de consument informeren, maar ons bovenal verleiden. Hoe gaat dat in zijn werk? Arjen van Veelen gaat het na in deze nieuwe maandelijkse rubriek.
Magnum is een prachtige merknaam: het woord is ter zake (magnus betekent ‘groot’ in het Latijn) en met wat verbeeldingskracht is het ook nog een klanknabootsing (als je langzaam ‘Magnum’ zegt, op z'n Engels, hoor je bij de overgang van de k naar de n het knappen van de dikke chocoladelaag). Deze zomer ligt een nieuwe Magnum in het vriesvak, met op de verpakking heel groot vier letters en twee leestekens: ‘Gold?!’ Het is een variant met ‘Madagaskar-vanille’, een ‘swirl van karamel’ en een laagje ‘goudkleurige melkchocolade’, zoals ijsmaker Ola het product beschrijft op www.olaverkoop.nl. Volgens Ola is het ‘de overtreffende trap van Magnum: het eerste gouden ijsje ooit!’
Goud wordt wel vaker in eten verwerkt om het chiquer te doen schijnen. In het kaneellikeurtje Gold Strike, bijvoorbeeld, zit echt 24-karaats bladgoud verwerkt. En er zijn topkoks die met goud werken. Maar in deze Magnum ontbreekt edelmetaal. Als je de wikkel openscheurt, zie je slechts vanillegeel dat door zoutkristallen een beetje fonkelt.
Wel bijzonder is de tekst op de wikkel: achter het woordje Gold staat dus zowel een vraagteken als een uitroepteken: ‘?!’ Die combinatie is nieuw voor een merknaam. Uitroeptekens bestonden al wel: je hebt bijvoorbeeld JOOP! aftershave en internetbedrijf Yahoo! Wat wil Ola hiermee uitdrukken?! Verbazing?! Twijfel?! Huh?! Een góúden ijsje?!
Sinds in 1987 de eerste Magnum verscheen, werden de ijsjes van ‘the world's pleasure authority’ steeds extravaganter Bijna elke zomer verscheen een nieuwe versie, zoals de ‘Ego’ of de zevendelige serie ‘Seven Sins’. Magnum werd de Hummer onder de ijsjes, de absolute tegenpool van die andere Ola-klassieker: de Raket. Dat rood-oranje-gele Hollandse waterijsje wordt al sinds 1962 in nagenoeg ongewijzigde vorm verkocht. Volgens Ola zijn de vorm en de naam van de Raket geïnspireerd op de ruimtevaarthype in 1962. Maar het raketje heeft verder weinig avontuurlijks; het is een calvinistische, verantwoorde versnapering van slechts 44 calorieën (een ‘Raket Temptation’ of ‘Raket Ego’ is ondenkbaar). De luxetrend van Magnum culmineerde twee jaar terug in de weelderige ‘Temptation’, ‘met Belgische Callebaut-chocolade’. Die Temptation zat niet in een wikkel, maar in een bonbondoosje. En nu is er dus een ijsje in de vorm van een goudstaaf. Een ‘een unieke limited edition’, de ‘overtreffende trap van Magnum’.
Maar misschien neemt Ola ons in het ootje. De gouden Magnum kost bij de Albert Heijn omgerekend slechts 82 cent. Dat is weliswaar een dubbeltje duurder dan de ‘Classic’, maar vijftig cent goedkoper dan de Temptation. ‘Madagaskar-vanille’ klinkt luxe, maar bijna alle vanille die geproduceerd wordt, komt uit dat land. Het nieuwe ijsje is geen overtreffende trap, maar een stapje terug. De Gold?! is blingbling van blik. Slim van Ola: een crisisijsje voor tijden van economische krimp. Een nep-Rolex met een knipoog. Toch?! En die gekke combinatie van leestekens op de wikkel? Misschien heeft die iets te maken met het notatiesysteem dat schakers gebruiken: achter een verrassende zet noteren ze ‘!?’ en bij een twijfelachtige precies omgekeerd: ‘?!’