Nieuwe taal? Naar Meldpunt Taal!
Marc van Oostendorp (Meertens Instituut) en Rob Tempelaars (INL)
De Nederlandse taal is een brede en snelstromende rivier. Doorlopend verandert er van alles: hier komt er een woord bij, daar haalt iemand ineens twee uitdrukkingen door elkaar. Ginds duikt er een zinsconstructie op die voorgoed verloren gewaand was, terwijl elders een groep jongeren plotseling een taalklank op een heel andere manier begint uit te spreken.
De ware taalliefhebber komt oren en ogen tekort om alles in de gaten te houden. Dat geldt ook voor de wetenschapper. Niemand kan overal tegelijk zijn om alles wat er gebeurt in kaart te brengen. Neem nu de rubriek ‘Gesignaleerd’ in Onze Taal; die laat maandelijks nieuw taalgebruik zien, maar kan onmogelijk meer bieden dan een kleine greep.
In onderlinge samenwerking lukt dat beter. Dat is het idee achter het Meldpunt Taal, een nieuwe website waar taalliefhebbers en wetenschappers samenwerken om alles wat er gebeurt zo nauwkeurig mogelijk te registreren. Op één plaats op het internet kan iedereen meldingen plaatsen over wat hem of haar opvalt aan de taal. Dat kunnen spontane, anonieme observaties zijn, over wat u maar wilt, maar af en toe zullen onderzoekers u ook gericht iets vragen. Zo willen we bijvoorbeeld ieder jaar een week lang onderzoeken hoe vaak mensen om zich heen hun hebben horen zeggen.
Het Meldpunt Taal is ook ontstaan uit samenwerking. Drie Nederlandse taalorganisaties - het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL), het Meertens Instituut en het Genootschap Onze Taal - werken samen aan dit meldpunt, dat een idee is van de journalist Ewoud Sanders (NRC Handelsblad). We zoeken naar nog meer samenwerking. In ieder geval hoort u binnenkort meer van het Meldpunt Taal.
Vanaf 15 juni 2010 kunt u uw meldingen plaatsen op www.meldpunttaal.nl.