■ Geen beperkingen
Werk genoeg dus, maar hoe moet dat aangepakt worden? Het etymologisch onderzoek zou een enorme sprong voorwaarts maken als om te beginnen alle waardevolle etymologische informatie bij elkaar geplaatst zou worden. Natuurlijk denk je in deze tijd dan aan digitaliseren en aan internet. Daarom ben ik begin januari samen met de groep etymologen die aan het EWN hebben meegewerkt, begonnen met de oprichting van een Nederlandse etymologiewebsite. De mogelijkheden op internet zijn nu eenmaal oneindig veel groter dan die van een papieren woordenboek: er bestaan geen beperkingen meer in omvang, er kan eindeloos worden gelinkt, en het materiaal kan op ieder moment worden bijgewerkt.
Alle mogelijke etymologische boeken zijn vanaf komend najaar toegankelijk via een nieuwe website.
Foto: Onze Taal
Hoe moeten we zo'n etymologiewebsite nu voor ons zien? Over de concrete uitvoering moet nog worden gesproken, maar de basisprincipes zijn al wel duidelijk. Op de website komt een zoekvenster waarin een trefwoord kan worden ingetikt. Vervolgens worden onder elkaar de gegevens over het bewuste trefwoord getoond uit zo veel mogelijk etymologische woordenboeken, in chronologische volgorde: de meest recente informatie verschijnt als eerste. Bij ieder resultaat wordt vermeld uit welke bron de informatie afkomstig is. In het kader op de bladzijde hiernaast is te zien welke bronnen we een plaats willen geven op de website.
Behalve ingangen uit etymologische woordenboeken zullen ook gegevens uit andere publicaties met woordverklaringen worden opgenomen, met name woordenboeken waarin een specifiek deel van de Nederlandse woordenschat wordt beschreven. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan het woordenboek over vloeken van Piet van Sterkenburg, en etymologische publicaties van Ewoud Sanders, Marc De Coster, Marlies Philippa en mijzelf. Ook is er plaats voor spreekwoordenboeken. En voor boeken die zijn geschreven voor een lekenpubliek - maar dan alleen de degelijke en betrouwbare, zoals Van aalmoes tot zwijntjesjager van P.H. Schröder (1980). In een later stadium kunnen dan nog geleidelijk etymologieën uit het WNT worden toegevoegd - na inhoudelijke beoordeling en herschrijving.