Mythen en misverstanden
In taaldiscussies komen steeds weer dezelfde mythen en misverstanden voor. Hieronder de voornaamste, die ook de hun hebben-discussie domineerden.
1. De taal is de norm (of: de norm is de taal). Het werkelijke taalgebruik verschilt per definitie van de taalnorm, anders zou de taalnorm overbodig zijn. Natuurlijk kan de taalwerkelijkheid aanleiding zijn om de taalnorm te herzien, en andersom kan de taalnorm een reden zijn om je werkelijke taalgebruik aan te passen, maar dat de twee uit elkaar lopen is een gegeven.
2. Taal verandert nu eenmaal. Dat taal verandert, zal niemand ontkennen. De toevoeging ‘nu eenmaal’ suggereert echter dat het stellen van een taalnorm geen zin heeft. Dat is onjuist, al was het alleen maar omdat een deel van de taalgebruikers die taalnorm wil.
3. Goedkeuren van het één (hun hebben) leidt onmiddellijk tot het ander (hullie hebben, zullie hebben of zelfs hun hep). Dit is het ‘hellend vlak’-argument. Door de deur open te zetten voor de gewraakte taalvorm zullen meteen allerlei andere taalvormen de taal binnenglippen. In werkelijkheid gebeurt dit nooit. In dit geval staat het gebruik van hun als onderwerp vrijwel zeker los van de andere varianten.
4. Het Nederlands wordt voortdurend van hogerhand veranderd. De spellingregels zijn inderdaad de afgelopen eeuw enkele malen herzien. De spelling is wel een onderdeel van de taal, maar lang niet het grootste. Spellingregels hebben bijvoorbeeld op de spreektaal, op de woordbouw en op de zinsbouw vrijwel geen effect.
5. Het is allemaal de schuld van Johan Cruijff. Er is geen Nederlander aan wie zo veel taalverandering is toegeschreven als Johan Cruijff. Hij zou niet alleen hun hebben op zijn geweten hebben, maar ook het meisje die, de bal wie, groter als en je kan. Maar alle aan Cruijff toegeschreven taalvormen zijn ouder dan Cruijff zelf (hun als onderwerp is al in 1911 waargenomen), en hoewel Cruijffs voetbalkunst te benijden is, zijn er niet veel mensen die hem, anders dan schertsenderwijs, in zijn taalgebruik imiteren. Integendeel: bijna iedereen beschouwt Cruijff juist als een voorbeeld van hoe het niet moet op taalgebied.