■ Franse chef-kok
Op 23 februari 1931 gebeurde het onvermijdelijke: Melba overleed. Zij was een schitterende kunstenares en een prachtige verschijning, schreven de kranten. En een vrouw die voortleefde in ‘een verfijnd gerecht’.
Want inderdaad: de ‘pêche melba’ is naar haar genoemd.
Helen Porter Mitchell, zoals zij eigenlijk heette, kwam uit Richmond, een voorstad van Melbourne. In 1887 maakte ze haar debuut in Brussel, als Gilda in Verdi's Rigoletto. Dit optreden sloeg in als een bom. In 1888 trad ze voor het eerst op in Londen, in 1889 in Parijs. Daarna begon een triomftocht door alle grote steden in Europa en de Verenigde Staten.
Al bij haar debuut in Brussel had Mitchell een artiestennaam aangenomen: Nellie Melba, naar Melbourne, de stad waar ze als zesjarige al op de planken stond. Vanaf 1918 mocht ze de Engelse titel Dame voeren en sindsdien stond zij bekend als ‘Dame Nellie’ of ‘Dame Melba’.
Volgens de overlevering kreeg Melba het in 1892, tijdens een tournee, aan de stok met Georges-Auguste Escoffier, de beroemde Franse chef-kok van het Savoyhotel in Londen. De diva gaf een galasouper en wilde ‘pêches flambées’ als dessert, maar Escoffier stond erop ijs te serveren. Het dispuut eindigde in een compromis: een nieuw nagerecht, dat Escoffier ter ere van de sopraan ‘pêche melba’ noemde. Het originele gerecht moet hebben bestaan uit vanille-ijs, in vanillesiroop gestoofde perziken en frambozensap. Pas later voegde men vaak slagroom, geraspte amandelen of pistaches toe.