■ Verliefde jongemannen
Dan de vaste bruggen. Het dorp De Kwakel (Noord-Holland) is genoemd naar een hoge, voor voetgangers bestemde kwakelbrug. Je beklimt hem via een aantal traptreden, daarna volgt een horizontaal gedeelte, en dan daal je via de traptreden aan de andere kant weer af. Zulke bruggen waren er al in de zestiende eeuw. Wanneer de Kwakelse kwakel gebouwd is, is niet bekend. In ieder geval is die allang uit het dorpsbeeld verdwenen. Het woord kwakel is ook nooit landelijk bekend geworden. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal kwam het voor ‘in Holland en aangrenzende streken’.
Zoals de kwakel typisch Hollands is, is de til typisch voor Groningen. Dit brugtype, dat we dus kennen uit de plaats Doodstil, kwam al voor in de vijftiende eeuw. Meestal bestaat een til uit een of meer planken, maar hij kan ook van steen zijn, zoals blijkt uit de naam Steentil. Van een til is overigens geen sprake bij de naam Tilburg; hier gaat het om een oud woord tilli, dat ‘nieuw verworven land’ betekende.
Het simpelste type vaste brug was de ‘balk’, waaraan het Friese dorp Balk zijn naam dankt. Die bestond - de naam zegt het al - uit één enkele balk.
En dan de laatste soort vaste brug: de ‘heul’. Die brugsoort leeft nog voort in de naam van het Zuid-Hollandse dorp Kwintsheul (‘brug van een man met de naam Quint’). In oorsprong was een heul een stenen boogbrug, die altijd bestond uit slechts één enkele boog, nooit méér. Later werden ook andere brugsoorten zo genoemd.
In sommige streken, waaronder Zuid-Holland en waarschijnlijk ook in Kwintsheul zelf, bestond een aardige traditie: als verliefde jongemannen zo'n heul passeerden in het gezelschap van hun meisje - lopend of rijdend, dat maakte niet uit - gaven zij de dame in kwestie een zoen, vaak onder het slaken van de kreet ‘Heul heul!’
De schrijver Bernagie laat in zijn klucht De ontrouwe kantoorknecht en lichtvaerdige dienstmaagd uit 1685 een van zijn personages zeggen: ‘Men komt niet by één Bruggetje, of 't is heul, heul!’ Met ‘men’ werden bedoeld: jongemannen die het meisje op wie ze een oogje hadden, hadden uitgenodigd voor een rijtoertje.
Die roep der verliefden wordt al sinds mensenheugenis niet meer gehoord. En daarmee is een raadselachtige traditie ten einde gekomen.