Tegenstander
Gelukkig is de voorstander in tweede instantie eerlijk, zodat ik aan zijn rationele argumenten weinig ruimte hoef te verspillen. Die misverstanden zien er erg gezocht uit. De historische variatie in de uitspraak van de r maakt al duidelijk dat ook voor de klanken in de standaardtaal een zekere bandbreedte bestaat. Dat de kak-r minder moeite kost, is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Taal is een middel, geen doel. Van dat grotere gemak hebben ook anderen voordeel, zoals mensen met een spraakgebrek en moedertaalsprekers van een taal zonder r (Chinezen) of met een kak-r (Engelsen).
Maar laat ik eerlijk zijn: de echte reden om tegen een anti-kak-r-beleid te zijn, is de onuitvoerbaarheid ervan. Voor een groot deel van de Nederlanders is die r normaal. Blijkbaar hebben deze sprekers er een voordeel in gezien om deze klank te adopteren. Hoe Youp van 't Hek er ook tegen fulmineert, die polo-over-de-etcetera's hebben een zekere onderhuidse aantrekkingskracht. De sprekers met kak-r zullen zich thuis voelen bij nieuwslezers met hun kak-r. Niemand vraagt zich af hoe deze sprekers de tongpunt-r-sprekers waarderen. En dan die arme leraren, die naast hun andere taken ook nog eens aan zo'n irrationele bijzaak aandacht moeten besteden. Niet doen!
Wat vindt u ervan? Moet de kak-r warden tegengegaan?
Geef voor 21 december uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Kak-r tegengaan’ of ‘Kak-r niet tegengaan’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.