Taaladviesdienst
Gaten in de taal
Prijs naar goeddunken
Hoe noem je je broer en zus in één woord? Is er een woord voor het geluid van schaatsen op natuurijs? En zou er een treffende term te bedenken zijn voor rokers die hun sigaret noodgedwongen buiten de deur van een horeca-gelegenheid opsteken? Denk mee en vul de gaten in de taal.
In oktober vroegen we ons hier af of er een woord te bedenken is voor een verkoopprijs die helemaal aan de koper wordt overgelaten. Die kan - als hij wil - op die manier zijn waardering voor het product in geld uitdrukken. Er kwamen niet zo veel reacties binnen, maar de 24 lezers die reageerden, droegen maar liefst 59 verschillende suggesties aan.
Daarbij ging het onder meer om woorden als magbedrag, eigenwaarde, bonnefooi en simpelweg donatie - maar dat laatste houdt gewoonlijk in dat iemand wel geld geeft maar er niets voor terug verwacht. Het merendeel van de ingezonden woorden bevatte het woord prijs, wat natuurlijk wel zo duidelijk is. Een opvallende inzending, hoewel misschien met een ietwat dreigende bijklank, was prijs des oordeels, een vondst van Els Mayen.
Andere prijs-woorden waren onder meer dunkprijs, emoprijs, graagprijs, keuzeprijs, kiesprijs, mijnprijs, uwprijs, vrijprijs en zelfprijs. Daarvan werden dunkprijs, graagprijs, kiesprijs en vrijprijs tweemaal ingezonden. Kiesprijs is misschien wat te gewoon, dunkprijs doet aan het niet zo positieve dumpprijs denken, en vrijprijs aan wéér iets anders. Blijft dus over: graagprijs. Wij vinden die duidelijk het sterkst: het sluit niet alleen aan bij vraagprijs, maar graag benadrukt ook nog eens duidelijk de betrokkenheid van de consument bij het product en bij het vaststellen van de prijs. De eer gaat deze keer naar Douwe Brongers en Jan Vork.