■Uitdagend
Al deze maatschappelijke veranderingen geven een interessant beeld van de huidige mens - en in ieder geval de mens van de toekomst: haastige mensen die voortdurend met elkaar in verschillende contexten, talen en dialecten bellen, teksten en chatten. De toekomstige mens gaat hyvend, googelend, multitalend en multitaskend door het leven. Ik denk dus dat we een rooskleurige toekomst hebben.
Ter afsluiting: ik had niet de pretentie alle antwoorden te geven op de vragen over het thema ‘Onze taal, onze toekomst’. Ik heb een aantal gedachten met u gedeeld, vanuit het perspectief dat taal een voorwaarde is om volledig aan de samenleving deel te nemen.
Het is een uitdagende toekomst. Samen spelen wij een rol bij het bepalen waar de grenzen liggen van het bewaren, bewaken en uit handen geven van ‘onze’ taal aan de gebruikers. Als beschermvrouwe van dit bijzondere genootschap volg ik deze ontwikkeling met waardering en interesse. Van 16 mei 1931 op naar de volgende 75 jaar. Hoe zullen mensen in 2081 de volgende 75 jaar van Onze Taal vieren? Weer tijdens een publiekscongres? Misschien is dat idee wel achterhaald en ontmoeten mensen elkaar via een virtuele taalgemeenschap op ‘Second Life’ - wat tegen die tijd natuurlijk ‘Fourth Life’ heet. De toekomst van (O)(o)nze (T)(t)taal zal het leren!
Prinses Laurentien: ‘Als gemak omslaat in gemakzucht, wordt het wel zorgwekkend.’
Foto: Bart Versteeg